Ga naar Content
Noord-Holland

Kleurrijke intocht Heemstede: "Iedereen lacht met alle pieten"

12 november 2016, 15.00 uur · Aangepast 12 november 2016, 15.11 uur
Door: · Foto: Julieta Meneses

HEEMSTEDE Van alle Sinterklaasintochten in de provincie is er over de intocht in Heemstede van tevoren waarschijnlijk het meest gezegd en geschreven. Hoewel veel Heemstedenaren de keuze van de gemeente bekritiseerden, is de intocht vandaag rustig verlopen.

"Iedereen lacht met alle pieten", beschrijft een aanwezige de gemoedelijke sfeer. Uit onderzoek van NH en de NOS bleek eerder deze week dat Heemstede naast Amsterdam de enige gemeente in Nederland is waar de intocht dit jaar niet meer zou worden opgeluisterd door traditionele, zwarte pieten.  

Lees ook: Zwarte Piet blijft bij vrijwel alle intochten zwart of bruin

Na de bekendmaking van dat nieuws maakte de gemeente bekend dat er naast geel-rode (de kleuren van de Heemsteedse vlag) ook zwarte pieten aanwezig zouden zijn. De gemeente had namelijk ook een pietenmuziekband ingehuurd. De pieten die deel uit maken van die band zijn donker geschminkt of hebben roetvegen.  

Lees ook: Toch donkere pieten bij intocht Heemstede

Rond het middaguur werden de Sint en zijn gevolg verwelkomd bij het molentje van Groenendaal aan de Herfstlaan. Honderden kinderen en ouders zagen hoe de Sint inderdaad gekleurde én zwarte pieten bij zich heeft. "Sommige ouders zeggen nu gewoon 'pieten' in plaats van 'zwarte pieten'', laat de toeschouwer weten.  

Sinterklaasliedjes
Sommige ouders twijfelen wel of traditionele en alom bekende sinterklaasliedjes waarin 'zwarte piet' wordt genoemd ook bij toekomstige intochten nog worden gezongen. "Ze vragen zich af of die ook zullen veranderen." 

Lees ook: Protest tegen Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht Weesp

Inmiddels heeft Sinterklaas de menigte in het bijzijn van burgemeester Marianne Heeremans vanaf het bordes van het gemeentehuis toegesproken.