Ga naar Content

Vuurwerkhandelaar eist dat afsteekbeperkingen Hilversum worden teruggedraaid

HILVERSUM Vuurwerkhandelaar Johan Witbaard uit Hilversum stapte vandaag naar de rechter om een beslissing van de gemeente ongeldig te maken. Hij eist dat de afsteekbeperkingen voor vuurwerk worden teruggedraaid.

De gemeente besloot daartoe nadat een zware vuurwerkbom bij de schouwburg in 2012 voor veel materiële schade had gezorgd. Er werden vuurwerkvrije zones ingesteld en intussen valt een groot deel van het centrum onder dat gebied. 

Lees ook: Vuurwerkhandelaar Witbaard boos over besluit gemeente Hilversum

Maar vuurwerkhandelaar Johan Witbaard lijdt flink onder die beslissing. "Dit betekent gewoon omzetdaling. De gemeente zegt ook dat dit nog maar een begin is en wil het vuurwerkvrije gebied nog groter maken." Vorig jaar was zijn omzet al 10 procent minder en Witbaard verwacht dat het alleen nog maar erger wordt. 

Bescherming
Intussen heeft Witbaard het vuurwerkassortiment alweer besteld. Hij is bang dat hij, net als vorig jaar, vuurwerk overhoudt vanwege de vuurwerkvrije zones. Zijn advocaat Jan van der Grinten denkt dat de gemeente hier niet zomaar mee wegkomt. "Vuurwerk is geplaatst op de inventarislijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat vraagt dan om bescherming, in plaats van een kruistocht zoals die nu in Hilversum wordt gevoerd."

Lees ook: Vuurwerkverkoper Hilversum: "Vuurwerkvrijezone heeft me duizenden euro's gekost"

Als de rechter Witbaard in het gelijk stelt, kan dat grote gevolgen hebben voor andere gemeenten die een vuurwerkvrije zone in de planning hebben. Op de definitieve uitspraak moet Witbaard nog even wachten. De Raad van State doet over zes weken, vlak voor oudjaarsdag, uitspraak.

Foto: NH Nieuws