Ga naar Content
Noord-Holland

Kunstgras in Schagen is veilig, maar douchen blijft nodig

2 november 2016, 13.32 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHAGEN Goed nieuws voor sportend Schagen: de concentraties schadelijke stoffen in de kunstgrasvelden in de gemeente liggen ver onder het toegestane maximum.

Dat schrijft mediapartner Schagen FM vandaag op basis van onderzoek van Alcontrol, dat op verzoek van de gemeente, de Sportadviesraad en de twee Schagense voetbalclubs Schagen en SRC vier kuntgrasvelden onder de loep nam. 

Lees ook: Ajax doet kunstgras met rubberen korrels in de ban

Onderzoek van Zembla was aanleiding voor de inspectie. Het televisieprogramma zorgde begin oktober voor veel onrust door te melden dat de rubberen korreltjes die op veel kunstgrasvelden liggen kankerverwekkende stoffen zouden bevatten.  

Lees ook: Maatregelen bij sportclubs na onderzoek kunstgrasvelden

In opdracht van minister Schippers onderzoekt het RIVM nu hoe schadelijk sporten op die velden daadwerkelijk is. Hoewel het rapport nog moet verschijnen, kunnen Schagense sporters alweer zorgeloos gebruikmaken van de velden in hun gemeente. 

Lees ook: Haarlemse middelbare school gymt niet meer op kunstgras

"De velden leveren dan ook geen gevaar op voor de volksgezondheid", meldt wethouder Ben Blonk. Ook de sportclubs reageren opgelucht. Overigens blijft het advies om na het sporten op kunstgras te douchen staan.