Ga naar Content

Hilversummers protesteren in Den Haag tegen treinlawaai

HILVERSUM Hilversums protest vandaag in Den Haag. Omwonenden van het spoor en de gemeente vinden dat de minister nu eindelijk eens een eind moet maken aan het oorverdovende geluid dat de treinen veroorzaken rondom het station. Ze worden er knettergek en zelfs ziek van.

"Bewoners worden er 's nachts wakker van, je kan in de zomer geen gesprek in de tuin voeren en er zijn zelfs mensen om verhuisd", somt omwonende Patrick Weening op. Het piepende geluid van de treinen is volgens de Hilversummers om gestoord van te worden. "Het is verschrikkelijk gewoon", zegt Greo Weimer, die ook aan het spoor woont. "Het komt door de muren heen."

Lees ook: Omwonenden station Hilversum worden knettergek van piepende treinen

Het gepiep en gekraak is 8 jaar geleden ontstaan na werkzaamheden aan het spoor. Het zogenoemde booggeluid is het gevolg van een te krap aangelegde bocht. Tot nog toe hebben de protesten van de omwonenden bij ProRail niks uitgehaald, omdat de spoorbeheerder er volgens de wet niks aan hoeft te doen. Daarom worden de pijlen nu gericht op de minister.

Booggeluid maakt ziek
De Hilversummers krijgen steun van de gemeente en ze zijn vanmiddag samen per bus opgetrokken naar Den Haag. Ook Leiden en Woerden ondersteuen het protest omdat daar dezelfde problemen zijn. Gewapend met actiebuttons en spandoeken met daarop de tekst 'Booggeluid maakt ziek' willen de actievoerders de minister en staatssecretaris overtuigen om in actie te komen. "We willen er wat vaart achter zetten met een petitie, zodat we nu luid en duidelijk te kennen kunnen geven dat het geluid er echt is en dat ze er aan moet werken", aldus een strijdbare Weening.

Uit tweets van Weening blijkt het onderwerp inderdaad uitgebreid besproken is in een commissievergadering van de Tweede Kamer, maar dat een kant-en-klare oplossing vooralsnog niet geboden wordt door het kabinet.

Yess!! De staatssecretaris benoemd het probleem van het booggeluid. Waarschuwt dat inventarisering van de omvang tijd kost. https://t.co/Iu0QkMP2Mk

— Pat Weening (@PatWeening) 27 oktober 2016

Teleurstelling. Staatssecretaris houdt voor #booggeluid vooralsnog vast aan maffiose oplossing van @ProRail

— Pat Weening (@PatWeening) 27 oktober 2016