Ga naar Content

Hembrugterrein moet nieuwe trekpleister in Zaandam worden

ZAANDAM Toeristen op bezoek in Zaandam trekken al sinds jaar en dag naar de Zaanse Schans. Volgens inwoner Peter de Vries is dat zonde, want de echte parel in de stad is in zijn ogen het nog onontdekte Hembrugterrein.

Al jaren is Peter actief betrokken bij de ontwikkeling van het terrein. Waar er eerst tot sloop werd besloten, heeft hij dat weten tegen te houden en is het stuk grond behouden gebleven. Momenteel staan de oude gebouwen er verlaten en vervallen bij. Toch hebben enkele pioniers al de potentie van het gebied ontdekt. 

Eigen museum
Ook Peter heeft een klein eigen plekje verworven. Als oud-werknemer van de Munitiefabriek redde hij een hoop oude spulletjes van de vuilniscontainer. Hij verzamelde ze in zijn eigen museum, waar hij kamers heeft nagebouwd en duizenden foto's heeft verzameld. In de hoop meer toeristen te trekken en het museum te bewaren voor de toekomst, heeft hij de collectie overgedragen aan het Zaans museum.

Peter hoopt dat investeerders de potentie van het gebied ook zien en hoopt dat het terrein zich snel ontwikkelt, zodat er ook toeristen naar het museum komen. "Het is maar 20 minuten fietsen van Amsterdam", zegt hij. "Veel van de oude gebouwen kunnen ook zo omgetoverd worden tot hotel."

Ontwikkeling
Hij hoopt dat het gebied zich ontwikkelt zoals het NDSM-terrein en het Westerpark in Amsterdam de afgelopen jaren. "Er moet een fietspad vanuit Amsterdam komen en vanuit het VVV-kantoor in Amsterdam moet er betere reclame worden gemaakt voor het terrein, zodat mensen op weg naar de Zaanse Schans hier even langs fietsen."

Deze week staat NH voor Ons Noord-Holland in het teken van economie en toerisme. Benieuwd wat er op dit gebied allemaal in de provincie gebeurt? Op #onsnoordholland is alles terug te vinden!

Foto: NH Nieuws