Ga naar Content

Vijftiger komt na 30 jaar eindelijk uit de kast: "Heerlijk dat ik hier mezelf kan zijn"

HAARLEM Het is een belangrijke dag voor de Heemsteedse Ayold Fanoy. Deze Coming Out Day viert hij namelijk dat hij precies een jaar geleden na dertig jaar uit de kast kwam en sindsdien accepteert dat hij homo is.

Van verslaggever Geja Sikma

Het is niet alleen een Haarlemse traditie om op de Internationale Coming Out Day op 11 oktober de regenboogvlag te hijsen, maar ook om de dag te starten met een 'roze' ontbijt. Dan eten lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders samen met diegene die hen een warm hart toedragen. 

Voor de 50-jarige Ayold voelt het als een warm bad. "Het is gewoon heerlijk dat ik hier kan zijn als mezelf." Al zijn hele leven lang wéét hij dat hij op mannen valt, maar hij wílde het niet. 

Zoenen met meisje
"Ik weet nog wel dat ik toen ik een jaar of 20 was ik op zo'n strandvakantie in Spanje met een meisje heb zitten zoenen, maar daar voelde ik niets bij." Hij bleef al die tijd single. "Met vrouwen kon ik niks en met mannen wilde ik niks."

Totdat hij een jaar geleden dacht dat vrienden van hem wilde koppelen aan hun zoon, die homo is. "Toen dacht ik: 'Als het dan zo duidelijk is voor mijn omgeving dat ik homo ben, dan moet ik het ook maar gewoon accepteren voor mezelf.'" De opluchting is overduidelijk als hij zijn verhaal aan NH vertelt. "Het leek alsof de laatste schil om mijn hart wegviel!" 

Koster
Ayold Fanoy is koster van doopsgezinde kerk in Heemstede. Dat dit jaar de regenboogvlag niet alleen aan het stadhuis wappert, maar óók aan de toren van de Grote Kerk, is voor hem de kroon op zijn eerste jaar uit de kast.