Ga naar Content

Larven teisteren sportvelden: "Ze eten de wortels van het gras kapot"

HUIZEN Een klein beestje vormt op dit moment een plaag op de sportvelden in Huizen. Het gaat om de engerling, de larve van een meikever. Het insect verwoest de sportvelden en maakt ze onbespeelbaar.

"Kijk, je trekt het zo los", laat Theo Vijfhuize zien. Hij is voorzitter van Korfbalvereniging Huizen. Onder de graszoden die hij lostrekt krioelen de witte larven van een paar centimeter groot.

De engerlingen vreten de wortels van het gras op en worden vervolgens zelf gegeten door hongerige kraaien. Het veld is daardoor op verschillende plekken helemaal omgewoeld en gevaarlijk om op te korfballen.

Droevig
Ook de voetbalclubs HSV Zuidvogels en het naastgelegen SV Huizen worden geteisterd door de larven. Beide clubs kunnen wekenlang drie velden niet gebruiken en dat betekent dat honderden pupillen langs de kant staan. "Het kon niet meer. Er kwamen al spelers met blessures van het veld af", vertelt Gert van der Roest van SV Huizen.

De terreinmeester van HSV Zuidvogels Jan Snel ziet met lede ogen aan hoe zijn velden kapot gaan. "Daar werk je al die tijd keihard voor." Hij laat zien dat sommige stukken er nog wel goed uitzien, maar het gras gewoon los ligt. "Dat is droevig, hè."

Korfbaltoernooi
En die stemming heerst er ook bij de korfbalvereniging. De club dreigt 200 tot 300 scholieren te moeten teleurstellen, omdat het jaarlijkse scholierentoernooi dat al tientallen jaren wordt georganiseerd door de engerling mogelijk niet door kan gaan. Vijfhuize: "De veiligheid staat voor ons voorop." Volgende week valt de beslissing.

Naar de oorzaak kunnen de clubs alleen maar gissen. Voorlopig moeten ze afwachten totdat de larven de komende weken zich ontpoppen tot meikevers en wegvliegen. Tot die tijd krijgen de vogels hun maaltijd op presenteerblaadje.