Ga naar Content

Amsterdamse bakker moet dicht na ruim 40 jaar: "De buurt verandert"

AMSTERDAM Na ruim 40 jaar moet de bekende Amsterdamse nachtbakker "De Rond" op de Overtoom, nu echt dicht. De laatste dag is 31 december. De eigenaren zijn erg verdrietig, zelf hadden ze dit nooit gewild.

Na aanhoudende klachten van een aantal buren raakte de bakker zijn vergunning om 's nachts te bakken een jaar geleden al kwijt, maar wordt sindsdien gedoogd. Nu is het toch echt afgelopen.

"De buurt verandert, de mensen veranderen en dan krijg je hier opeens mensen wonen die gaan klagen", aldus bakker Harry van der Manden. Ook noodzakelijke investeringen en veranderend consumentengedrag waarbij de supermarkt steeds meer een alternatief voor de bakker is gebleken zijn een obstakel. "Als je dan geen vaste vergunning meer krijgt, houdt het op."

"Meer yuppen, meer koopwoningen"
Ook de klanten van de bakkerij vinden het jammer. "De buurt verandert. Meer yuppen, meer koopwoningen", zegt een bezoekster. "Je vraagt je af, hoe lang wonen die buren er al en weten ze dat hier een bakkerszaak zit, dus waar hebben we het over?", zegt een ander.

Van der Manden heeft de tijden zien veranderen in al die jaren. "Hippies, de opkomst van de It, dronken studenten die 's nachts een broodje wilden nuttigen".

Wat Harry nu gaat doen, weet hij nog niet. "Ik pak wat er op mijn pad komt."

Foto: NH Nieuws/ Michael Degenhart