Ga naar Content

NH Peilt: Internetbankieren zorgt steeds vaker voor financiële chaos

NH PEILT Een groeiende groep Nederlanders heeft moeite grip te houden op de eigen financiën. Dat komt doordat steeds minder instanties papieren rekeningen en brieven versturen.

Vooral ouderen raken het overzicht kwijt van wat er binnen komt, maar vooral op wat er uit gaat. Ook steeds meer jongeren belanden in financiële chaos, zegt vrijwilligersorganisatie Humanitas. 
 
Steeds meer mensen zoeken hulp
Vorig jaar klopte een recordaantal van 13.832 mensen bij Humanitas aan voor hulp bij thuisadministratie. Dat is 13 procent meer dan een jaar eerder, meldt de organisatie. Toen ging het nog om 12.270 mensen. Volgens de organisatie is er al jaren sprake van stijgingen. Maar de groei is volgens Humanitas nu in een stroomversnelling geraakt.
 
Alles digitaal
De organisatie denkt dat dit komt doordat steeds minder instanties papieren rekeningen en brieven versturen. "Terwijl de crisis voorbij is en de welvaart weer toeneemt, neemt het financieel overzicht bij velen af", zegt Humanitas. Dat heeft ook te maken met vergrijzing. Sommige ouderen missen computervaardigheden, terwijl de dienstverlening van banken toegespitst is op digitaal bankieren.
 
Ook jongeren
Maar financieel de weg kwijt raken is niet alleen een probleem voor ouderen. Ook jongere mensen zien soms door de hoeveelheid wachtwoorden het bos niet meer. Voor elke instantie moet je een nieuwe inlogcode aanmaken. En die rekening waar je op zit te wachten valt maar niet op de duurmat, terwijl hij al weken in de spam-map van je e-mail zit. De vrijwilligers van Humanitas starten binnenkort in een aantal steden met het project get-a-grip om jongeren met financiële problemen te helpen.
 
Vind jij het er makkelijker op geworden dat alles tegenwoordig digitaal moet, of verlang je terug naar de tijd van papieren accept-giro’s en een ritje naar de bank om geld over te maken? 

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: