Ga naar Content

Sluiten AZC Crailo verdeelt het Gooi

LAREN Het plotselinge sluiten van asielzoekerscentrum Crailo in Laren verdeelt het Gooi. Voorstanders zijn teleurgesteld door het besluit, tegenstanders halen opgelucht adem.

Van verslaggever Joost Lammers

"Dit kan toch niet waar zijn", dat was de eerste reactie van vrijwilligster Margreet Kok toen ze van de sluiting hoorde. Het kostte veel moeite om een grote opvang in het Gooi op te zetten, maar uiteindelijk werd afgesproken maximaal 600 vluchtelingen op Crailo te huisvesten.

Alles en iedereen was er klaar voor, tot ineens een streep door het plan werd gezet, omdat de stroom vluchtelingen is opgedroogd. De honderden vrijwilligers zijn geschrokken.

Lees ook: Larens buren en vrijwilligers azc Crailo boos over voorgenomen sluiting

"Ik heb dat ervaren en met mij de meeste vrijwilligers als een overval. Het was een donderslag bij heldere hemel dat wij dat zo plotseling te horen krijgen", zegt Margreet. "Het is behoorlijk frustrerend. Er is hier heel veel inspanningen geleverd om heel veel op te zetten en dat wordt zo afgebroken."

Opluchting
Overheerst bij vrijwilligers de teleurstelling, Peter-Jan Schatens die in de buurt in Bussum-Zuid woont, is juist opgelucht met het bericht dat er geen AZC komt. Hij heeft samen met buurtbewoners lang gestreden voor een kleinschalige opvang van maximaal 400 asielzoekers en niet 1200. Uiteindelijk zijn ze akkoord gegaan met 600, maar nu het centrum gaat sluiten, overheerst blijdschap.

Lees ook: Demonstratie tegen grootschalige asielopvang rustig verlopen

"We waren toch een beetje opgelucht, ook omdat er minder asielzoekers naar Europa komen. Dat is op zich een goed teken, maar ook omdat dit gebied dan opnieuw ontwikkeld kan worden. Zoals ons dat al decennia beloofd is", legt Schatens uit. Als het aan hem ligt, komen er nu snel nieuwe woningen, ruimte voor bedrijven en natuurgebied op het terrein en sluit het AZC definitief. Dat heeft hij ook aan Commissaris van de Koning Remkes geschreven.

Nachtje slecht slaapt

De vrijwilligers hebben juist een brief gestuurd naar Remkes om hem er van te overtuigen Crailo open te houden voor het geval het aantal vluchtelingen weer toeneemt. Die brief heeft veel aandacht gekregen.

Margreet: "Ik hoop dat door de publiciteit het besluit wordt teruggedraaid. Dat vergroot onze hoop en wij hopen dat het daardoor bij meneer Remkes aankomt. Misschien heeft hij daardoor een onrustig nachtje en denkt hij 'het is niet zo gek wat die bestuurders en vrijwilligers van mij vragen. Misschien moet ik daar maar 'ja' op zeggen.'"

Huilebalken
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum ziet met lede ogen aan dat de discussie weer is geopend. "Verbijstering. Waar zijn we mee bezig", is zijn eerste reactie als hij het besluit hoort. "Dan denk ik enorm lelijke dingen. Het is enorm frustrerend. Als je draagvlak wil onder de bevolking moet je anders opereren en het ondermijnt ook ons gezag."

Remkes heeft het maar druk met het lezen van brieven, want ook de burgemeesters in het Gooi hebben hem geschreven om hem van mening te doen veranderen. "Het gaat mij er niet om dat ik per se een AZC wil hebben, maar hou die faciliteit in stand, zodat als het weer misgaat we een locatie hebben. Het is onomkeerbaar als we Crailo nu sluiten. Het is ook kapitaalvernietiging."

Schatens is het daar pertinent mee oneens. "Dat vind ik bizar. Een AZC is een middel om vluchtelingen op te vangen, maar het moet niet een doel zijn om in een regio een AZC te krijgen. Daar ben ik het dus principieel mee oneens. Dan moeten de burgemeesters niet gaan huilebalken, als ik het zo mag zeggen, dat ze er zoveel tijd in hebben gestoken. Ga door met het volgende project."

abc5media_video_0

abc5media_video_1