Ga naar Content
Noord-Holland

Twee derde van geplande azc's gaat mogelijk niet door

8 september 2016, 09.15 uur · Aangepast 8 september 2016, 09.25 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Joost Lammers - opvanglocatie Crailo

HILVERSUM Twee derde van de geplande asielzoekerscentra de komende maanden zouden worden geopend, komen er mogelijk niet. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs gemeenten waar een azc zou komen. 24 van de 40 opvanglocaties zijn onzeker. Van vier azc's is het al zeker dat ze niet doorgaan.

De afgelopen maanden zijn veel minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan vorig jaar en dan was verwacht. Volgens het onderzoek zijn bijna vier procent van de bedden in de opvang leeg. Toch worden er nog steeds nieuw asielzoekerscentra gebouwd. 

Lees ook: Larense buren en vrijwilligers azc Crailo boos over voorgenomen sluiting

De komende negen maanden zouden nog veertig nieuwe locaties worden geopend, goed voor ongeveer 20.000 bedden. Vandaag overleggen gemeenten, provincies, het COA en het kabinet of dat nog langer nodig is.

Lees ook: Asielzoekers thuis opvangen vrijwel onmogelijk voor Haarlemse: bureaucratie eist z'n tol

Sommige bestuurders zijn geïrriteerd dat een azc niet meer nodig is. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat hij dat, na alle moeite die is gedaan, moeilijk kan uitleggen aan zijn bewoners. "Naar onze stellige overtuiging haalt u met dit besluit de bodem weg onder het vertrouwen in het lokale bestuur", schrijft hij in een brief aan het COA.