Ga naar Content
Noord-Holland

Autofabrikant Tesla moest brandweer helpen bij bergen slachtoffer dodelijk ongeluk

7 september 2016, 13.25 uur · Aangepast 7 september 2016, 16.15 uur
Door: · Foto: HFV Photoservices

LAGE VUURSCHE De brandweer heeft autofabrikant Tesla om hulp gevraagd bij het bergen van het lichaam van de 53-jarige Hilversummer die vanmorgen tegen een boom reed in een Tesla. De man kwam daarbij om het leven.

Het lichaam van de man is nog steeds niet geborgen. Dat komt doordat de batterij die de elektrische Tesla aandrijft, deels uit de auto is geworpen toen die tegen de boom reed. Een ander deel van de batterij zit nog in de wagen en zorgt er mogelijk voor dat de auto onder hoogspanning staat.

Lees ook: Auto tegen boom tussen Hilversum en Baarn: bestuurder overleden

Technisch medewerkers van Tesla zijn inmiddels gearriveerd bij de plek van het ongeluk, en adviseren de brandweer over hoe zij het beste te werk kunnen gaan bij de berging van het lichaam, zonder zelf geëlektrocuteerd te worden. 

Autopilot
De elektrische auto's van Tesla zijn voorzien van een verregaande vorm van cruisecontrol die 'Autopilot' wordt genoemd. De auto's kunnen daarmee bijvoorbeeld op de snelweg zelf van rijstrook wisselen. Wel moeten bestuurders de handen aan het stuur houden.

De functie ligt in diverse landen onder vuur, omdat bestuurders van Tesla's mogelijk minder goed opletten als de functie ingeschakeld is. Het is nog niet duidelijk of dat bij dit ongeluk een rol heeft gespeeld.

Onderzoek
De Tesla-medewerkers nemen bij het onderzoeken van de toedracht van het ongeluk onder meer de boordcomputer onder de loep. Zodra zij meer weten over de oorzaak, zal Tesla dat naar buiten brengen. 

De N415 tussen Hilversum en Baarn is nog steeds dicht. Een prognose over de eindtijd van de versperring wordt niet meer gegeven.

Update 14.15 uur:
Het slachtoffer is inmiddels uit de auto geborgen en naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De auto is in beslag genomen en eveneens afgevoerd voor onderzoek. De weg is nog steeds dicht; een schatting over wanneer die weer open gaat konden politie en veiligheidsregio niet geven.