Ga naar Content

'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'

BUSSUM In 't Gooi werden vandaag opnamen gemaakt voor een landelijke campagne om scholieren veiliger te laten fietsen. Initiatiefnemer van de campagne is de vader van de omgekomen Tommy-Boy.

Van verslaggever Joost Lammers

De 13-jarige jongen uit Kortenhoef kwam vorig jaar om het leven bij een verkeersongeluk. Hij was al fietsend bezig met zijn telefoon toen hij werd geschept door een auto. 

Lees ook: Minister overweegt belverbod op de fiets na dood Kortenhoever Tommy-Boy (13)

Zijn vader Michael Kulkens probeert nu andere jongeren te behoeden voor hetzelfde noodlot door te blijven waarschuwen. "Ik vind dat ik mijn best moet hebben gedaan om duidelijk te maken dat een mobieltje en het verkeer niet samengaan. Op een gegeven moment pak je dat op en merk je ook dat het werkt. Als je dan de vader van Tommy-Boy bent, hakt dat er wel in. Dat helpt mij dan weer."

Geen smoesjes
De Haarlemse vlogger en acteur Niek Roozen is het gezicht van de campagne. Hij geeft toe dat hij ook wel eens vloggend op de fiets zit. "Dat moet ik ook maar niet meer doen. Het is weliswaar bij mij in de straat, waar geen heftig verkeer komt. Maar je moet geen smoesjes gebruiken. Gewoon niet doen."

Lees ook: Honderden mensen herdenken doodgereden Tommy-Boy (13)

Niek was vandaag op het Goois Lyceum in Bussum om opnames te maken voor een campagnevideo die volgende week online gaat. Het idee is dat scholieren een app downloaden, die ze aanzetten als ze gaan fietsen. De app houdt bij hoe lang de scholieren tijdens het fietsen de telefoon niet aanraken, als beloning kunnen ze prijzen winnen.

Doe ff normaal
Kulkens zelf is ook aanwezig bij een deel van de opnamen, ook op de plek van het ongeluk van Tommy-Boy aan de Franse Kampweg. "Het is elke keer wel confronterend op dit soort momenten, ik probeer het te doseren. Als je ermee bezig bent, denk je natuurlijk wel aan je zoon. Maar Tommy-Boy was niet alleen de jongen met een mobiel in zijn hand, maar ook een fantastisch gave gozer. Daar denken wij het meeste aan."

Lees ook: Emotionele oproep van vader doodgereden Tommy-Boy: "Doe die telefoon weg op de fiets"

Kulkens hoopt dat de campagne voor nog meer bewustwording zorgt. "Probeer niet te vaak te reageren op de piepjes. Het gaat mij erom dat kinderen op blijven letten. Dat men zegt: 'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'. Dat dat er langzaam inslijt zoals de gordel op de achterbank en geen drank op als je achter het stuur kruipt."

Foto: NH Nieuws / Joost Lammers