Ga naar Content
Noord-Holland

Sportvliegtuig rakelings langs dalende Airbus bij Castricum aan Zee

12 augustus 2016, 23.48 uur · Aangepast 13 augustus 2016, 00.44 uur
Door: · Foto: Air France

SCHIPHOL Een sportvliegtuig is eind vorige maand in de buurt van Castricum aan Zee rakelings langs een dalende Airbus A319 van Air France gevlogen. Het sportvliegtuig had geen toestemming van de luchtverkeersleiding om in het controlegebied van Schiphol te vliegen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De dalende Airbus van Air France was op weg van Marseille naar Schiphol toen het nabij Castricum aan Zee van voren werd benaderd door een Sukhoi Su-26MX-sportvliegtuig, meldt Aviation Safety Network. Volgens gegevens van bezoekbas.nl vloog de Airbus A319 op dat moment op een hoogte van 750 meter, terwijl het sportvliegtuigje daar maar zo'n 125 meter onder zat.

De afstand tussen de twee toestellen was veel kleiner dan de wettelijke minimale afstand van ruim 300 meter. Daarbij had het sportvliegtuig geen toestemming van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) om op dat moment in het naderingsgebied van Schiphol te vliegen.

Of de piloten van de Airbus de Sukhoi in de gaten hadden is niet duidelijk, wel is hoorbaar in opnames van de verkeerstoren dat een luchtverkeersleider de Airbus-piloten vraagt of hun beveiligingssysteem een waarschuwing had gegeven.

Lees ook: Vliegtuigen bij Schiphol gevaarlijk dicht langs elkaar heen

Luchtverkeersleiding Nederland doet onderzoek en heeft het voorval aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid gemeld. De Airbus A319 is korte tijd na het incident veilig op de Polderbaan geland.

Drie dagen eerder, op 22 juli, kwamen ook al twee vliegtuigen bij Schiphol te dichtbij elkaar in de buurt. Ook dat voorval wordt door LVNL onderzocht en is gemeld bij de Onderzoeksraad.

abc5media_youtube_0