Ga naar Content

Schoorlse paarden kansrijk in Rio

SCHOORL Cees Klaver uit Schoorl is supertrots. Maar liefst drie van zijn paarden komen uit op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Helaas zullen ze geen medailles voor Nederland halen, want alle drie vertegenwoordigen ze andere landen.

Big Star, Taloubet KZ en Taloubet Darco: stuk voor stuk topspringpaarden die in Rio hoge ogen zullen gooien. Big Star is regerend Olympisch kampioen in de landenwedstrijd. Taloubet KZ was al eens wereldkampioen en won ook de grote prijs van Aken.

Lees ook: Schoorls springpaard goed voor Olympisch goud

Wat alle drie de paarden gemeen hebben zijn hun Noord-Hollandse roots: ze zijn geboren en getogen in Schoorl, in de stal van paardenfokker Cees Klaver. Nog niet eerder had hij drie paarden die op de Spelen uitkomen. En daar is hij erg trots op.

Abnormaal
"Dit zal ik nooit meer meemaken", denkt Klaver. "Het is abnormaal. De kunst om er één daar te krijgen is al bijzonder. Maar drie? Het valt toevallig allemaal in elkaar. En dat geluk heb ik."

Medailles voor Nederland zullen de dieren niet halen. Ze komen namelijk uit voor Engeland, Duitsland en Japan. Klaver: "Dat is ook wel een beetje zonde, ja, maar ik verkoop meestal een jong toekomstig paard aan een hele goeie ruiter of sponsor die verstand van zaken heeft. Ik kijk daarbij niet alleen naar geld, maar ook naar wie er het beste uit kan halen. Dat stuur ik wel een beetje."

Erkenning
Dat er drie van zijn fokproducten in Rio ronddraven is absolute erkenning voor zijn kwaliteiten als fokker, vindt Klaver. "Daar ben ik heel eerlijk en niet bescheiden in." Morgen vertrekt hij naar Rio om zijn paarden tijdens de springwedstrijden met eigen ogen in actie te zien. "Dat zou ik voor geen goud willen missen", glundert Klaver.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra