Ga naar Content

Transgender Rens (12) opent Transpride Week: "Ik wilde geen borsten"

ALKMAAR De 12-jarige Rens uit Alkmaar is niet altijd Rens geweest. Op zijn geboorteakte staat Renske, maar op achtjarige leeftijd was al duidelijk dat hij in een verkeerd lichaam was geboren. "Hij kwam huilend thuis na gymles", vertelt z'n moeder Christa. "Mam, ze willen dat ik een beha draag, maar dat wil ik niet."

Omdat hij pas twaalf jaar is, zit een geslachtsverandering er voorlopig nog niet in. Ook hormoonbehandeling mag pas als hij 15 is. Toch zit hij nu al veel lekkerder in zijn vel dan voorheen. "Ik ben geboren als een meisje, maar ik ben een jongen en wil een jongen zijn."

Rens vergelijkt zichzelf graag met z'n zus, die volgens hem wel een echte vrouw is. "Als m'n zus een plas zag, ging ze er met haar nieuwe schoenen omheen. Ik banjerde er met nieuwe schoenen gewoon doorheen."

In de knoop
Toen Renske acht was, begonnen haar meisjeshormonen op te spelen. "Toen begon ik echt in de knoop te raken met mijn eigen lichaam", vertelt Rens. "Ik wilde geen borsten, ik wilde niet ongesteld worden." 

Nu, vier jaar later, is Rens zo zeker van zichzelf dat hij door de organisatie van de Transpride Week is gevraagd om ambassadeur van het evenement te worden. Gisteren verzorgde hij de opening van de week, waarmee hij hoopt te bereiken dat mensen zich gaan realiseren dat er veel meer kinderen met hun geslacht worstelen. 

Foto: NH Nieuws