Ga naar Content
Noord-Holland

"Zeker één gedetineerde Heerhugowaard in hongerstaking na overplaatsing Baybasin"

26 juli 2016, 22.54 uur · Aangepast 26 juli 2016, 23.31 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HEERHUGOWAARD Zeker één gedetineerde in de gevangenis in Heerhugowaard is vandaag in hongerstaking gegaan. Dat zegt de advocaat van de Koerd Hüseyin Baybasin, die een levenslange celstraf uitzit voor moord, gijzeling en drugshandel. Tot afgelopen weekend zat hij gevangen in Heerhugowaard.

De gedetineerde is volgens Baybasins advocaat Adèle van der Plas in hongerstaking gegaan vanwege de plotselinge overplaatsing van haar cliënt naar een voor haar nog onbekende locatie.

Hiertoe besloot het gevangenispersoneel nadat zaterdag een vliegtuig over de instelling was gevlogen met daaraan een spandoek met 'Free Baybasin now' erop. Een woordvoerder van de gevangenis ontkent dat er mensen in hongerstaking zijn. 

Lees ook: Gevangene Heerhugowaard krijgt boodschap van overvliegend vliegtuig

Toen het spandoek werd gespot, moesten de gevangenen meteen naar binnen. Omdat een aantal van hen dat weigerde werden er disciplinaire maatregelen getroffen door het gevangenispersoneel. Die groep mensen, die Baybasin steunt omdat hij volgens hen onterecht vastzit, is zaterdag in afzondering geplaatst na het voorval met het spandoek.

'Bizar'
"Het is uiterst ongebruikelijk en uiterst bizar [de haastige overplaatsing van Baybasin, red] en het heeft ermee te maken dat er vanuit het ministerie van Justitie orders komen naar gevangenisdirecteuren om het Baybasin zo moeilijk mogelijk te maken", vertelt Van der Plas tegen NH. "En dat uit zich nu in zo'n actie." 

Isolatie
Volgens Van der Plas heeft Baybasin aan haar verteld dat zaterdag meerdere gedetineerden tegen hem hebben gezegd in hongerstaking te zullen gaan. "Baybasin heeft dat afgeraden", aldus de advocaat. "Eén gedetineerde kon mij vanochtend bereiken om te vertellen dat hij in hongerstaking is, maar hij zit in isolatie, dus hij weet dat niet van anderen."

Een woordvoerder van de gevangenis in Heerhugowaard laat aan NH weten: "Er is absoluut geen sprake van een hongerstaking, ook niet van het weekend. Ze zaten allemaal keurig te eten."