Ga naar Content
Noord-Holland

Vakbond waarschuwt voor 'hete zomer' op Schiphol: acties KLM-personeel mogelijk

14 juli 2016, 17.54 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Een "zeer teleurstellend" overleg tussen de KLM en de vakbond FNV Luchtvaart betekent momenteel weinig goeds voor reizigers die deze zomer vanaf Schiphol vliegen. Volgens de vakbond gebeurt er te weinig om de werkdruk van het cabinepersoneel te verlichten en is er nog geen cao-akkoord voor het grondpersoneel van KLM.

"Een verkapt reorganisatieplan", noemt FNV Luchtvaart de winterdienstregeling voor het cabinepersoneel. De vakbond meent dat er in de dienstregeling een tekort is aan 250 banen. Volgens FNV Luchtvaart had KLM allang meer mensen in vaste dienst moeten nemen, in plaats daarvan moet het huidige personeel voor hetzelfde salaris meer werken.

"KLM heeft zich vastgebeten in besparingsdoelstellingen en productiviteitsverbeteringen. Hierdoor stijgt de werkdruk en is de klant niet gediend. Terwijl het logischer en beter is om juist te investeren in het vak en de mensen. Daar is financieel voldoende ruimte voor", zegt Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart. "Bovendien heeft het cabinepersoneel recht op meer respect, zeker na alle offers dat het heeft gebracht én de bonussen die zijn uitgekeerd aan topmanagers."

Lees ook: KLM-grondpersoneel legt mogelijk werk neer deze zomer

Inmiddels begint het grondpersoneel van KLM zich ook te roeren. Zo werd het cao-overleg vorige week voortijdig afgebroken en moest KLM per brief door de bond worden gesommeerd om terug te keren aan de onderhandelingstafel.

"De productiviteit is gestegen en er is al flink aan arbeidsvoorwaarden ingeleverd. Daarnaast is er nog een reorganisatie gaande waardoor veel grondpersoneel binnenkort boventallig wordt. Hoog tijd dat KLM de teugels richting haar medewerkers laat vieren en investeert in het vakmanschap", vindt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

Lees ook: Honderden luchthavenmedewerkers bij protestmars op Schiphol

Morgen vindt er weer overleg over de cao voor het grondpersoneel plaats.