Ga naar Content

Vreugde en verdriet in Noord-Holland na Brexit

IJMUIDEN Het Britse volk heeft gekozen: Groot-Brittannië stapt uit de Europese Unie. Hoewel het nog minimaal twee jaar duurt voordat het land geen deel meer uitmaakt van de EU, zijn de gevolgen nu al merkbaar. Niet alleen aan de andere kant, maar ook aan deze kant van de Noordzee.

Door het nieuws openden beurzen wereldwijd in mineur. Ook de waarde van het Britse pond kelderde tot een niveau waarop het sinds 1985 niet meer heeft gestaan. Dat laatste is goed nieuws en slecht nieuws. Goed nieuws voor toeristen, slecht nieuws voor ondernemers die veel naar Engeland exporteren.  

Lees ook: NH Peilt: Europa verlaten of blijven. Wat zou jij stemmen?

Wie in IJmuiden in de rij staat om met de ferry naar Newcastle te varen, is dankzij de referendumuitslag aan de overkant plotseling een stuk minder kwijt. "Het pond is aardig gezakt, dus het wordt goedkoper. Dat is een meevaller."

Nexit
Waar sommige Engeland-gangers een Nexit - een vertrek van Nederland uit de Europese Unie - wel zien zitten, geldt dat absoluut niet voor de Heerhugowaardse bloementeler Niels Tesselaar. Een groot deel zijn bloemen wordt geëxporteerd naar andere landen in de Europese Unie. 

Omdat een groot deel van zijn bloemen is bestemd voor de Britse markt, is het Brexit voor hem zeker geen reden om de bloemetjes buiten te zetten. Hij hoopt dat de waardedaling van de Britse valuta beperkt blijft. 

Minder kopen
"Als het pond behoorlijk gaat zakken, betekent dat dat onze bloemen behoorlijk duurder gaan worden in Engeland", legt Tesselaar uit. "En als de bloemen duurder worden, gaan mensen minder kopen. Dat betekent minder inkomsten voor ons."

Foto: NH Nieuws