Ga naar Content

Omwonenden station Hilversum worden knettergek van piepende treinen

HILVERSUM Ze worden gek van piepende treinen, Hilversummers die in de buurt van het station wonen. Sinds er acht jaar geleden iets veranderd werd aan het spoor, klinkt er een rot, snerpend geluid. Actie voeren heeft tot nu toe geen resultaat.

Door verslaggever Joost Lammers

"Je wordt er af en toe knettergek van", zegt Marjan de Jager die aan het spoor woont. Ze slaapt al jaren met oordoppen in en met het raam dicht, zelfs als het warm en mooi weer is. "Mensen die direct langs het spoor wonen worden uit hun slaap gehouden en er zijn ook al bewoners verhuisd. Als je in de tuin zit en er komt een trein langs moet je je gesprek even onderbreken", weet ook Patrick Weening, die aan de andere kant van het spoor woont.

abc5media_video_0

De problemen zijn ontstaan toen acht jaar geleden het spoor verbreed is en de bocht te krap is aangelegd. Sindsdien komen de treinen met een hoog piepend en krakend geluid langs. Dat wordt ook door spoorbeheerder ProRail beaamd, maar dat betekent niet dat er ook al iets aan gebeurt. Een eerdere proef mislukte, omdat de oplossing te duur was.

'Voor gek gezet'
De protesten duren ook al acht jaar, maar er is niets veranderd. "Ik ben boos en vooral omdat het zo lang duurt en je voor gek gezet wordt", zegt Marjan. Ook Patrick heeft geen goed woord over: "Je wordt als burger volledig niet serieus genomen."

Lees ook: Geluidsoverlast spoor Hilversum aangepakt

Ze willen weer zonder herrie kunnen slapen en in de tuin zitten. Ze hebben daarom ook aangeklopt bij het openbaar ministerie en de minister. Maar tevergeefs. Toch blijven ze strijdbaar. Patrick: "We blijven doortrappen en zeker niet opgeven, want dan krijgt ProRail gewoon zijn zin."

Wie gaat dat betalen?
Op zich kan spoorbeheerder ProRrail het probleem vrij simpel oplossen, met smeermiddel op de rails. Het is echter de vraag wie dat gaat betalen: ProRail of de gemeente Hilversum? ProRail heeft een aanbod gedaan en wil 100.000 euro betalen als Hilversum ook de knip trekt. "Wij zijn van goede wil en dit is de snelste oplossing voor de bewoners."

abc5media_video_1

Maar de gemeente weigert het aanbod. Hilversum wil de benodigde 70.000 euro en jaarlijkse onderhoudskosten niet betalen. "Wij zijn helemaal niet verantwoordelijk voor de schade die daar geleden is. Het zou te gek zijn als we daar al gemeente voor moeten boeten", reageert wethouder Nicolien van Vroonhoven. Volgens ProRail vertraagt Hilversum de oplossing door deze houding. De gemeente kaatst deze bal terug.

'Los het ff op'
De wethouder heeft de bal op haar beurt weer bij het kabinet gelegd, omdat de gemeente er met ProRail niet uitkomt. Het SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling uit Weesp wil dat de staatssecretaris snel ingrijpt. "Ik ga haar vriendelijk doch op dwingende toon vragen dit op te lossen. Als het relatief makkelijk op te lossen is en het speelt al jaren, dan denk ik: mens, los het ff op."