Ga naar Content

Acht meldingen van drones bij vliegtuigen rondom Schiphol

SCHIPHOL Piloten maken zich grote zorgen, nu er voor de achtste keer drones zijn gemeld in de luchtvaart. Eind van de maand start een landelijke campagne, maar dat is voor piloten op Schiphol veel te laat.

Door verslaggevers Doron Sajet en Eline Boshuizen.

Afgelopen vrijdag ging het nog bijna mis. Een Boeing 737 van KLM werd net niet geraakt door een drone. Volgens de piloten scheerde de drone op maar enkele tientallen meters langs hun toestel. De Boeing zat in de laatste fase van de daling.

Lees ook: Weer drone rakelings langs vliegtuig bij Schiphol

"We hebben sinds april van piloten acht meldingen over drones in de omgeving van Schiphol gehad", zegt Maj-Britt van Raalte van Luchtverkeersleiding Nederland. "Omdat verkeersleiders drones niet op de radar en niet vanuit de toren kunnen zien, moeten we het met die meldingen doen".

Gevaren
"Je moet er niet aan denken dat een drone tegen de cockpitruit aan komt", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). "Die ligt er dan uit. Of als een drone in de motor vliegt, dan is de kans groot dat de motor ermee stopt. De gevolgen kunnen dan niet te overzien zijn."

Lees ook: Drone vliegt rakelings langs landende vliegtuigen Schiphol

Eind mei wordt er gestart met een campagne van de overheid, waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vliegen met drones. Voor piloten is dit niet genoeg.

Maatregelen
De VNV wil dat dronepiloten een brevet halen en dat drones worden geregistreerd zodat ze herkenbaar vliegen. Joost van Doesburg (VNV): "Nú moeten er maatregelen komen. Alleen met de campagne winnen we het niet."

abc5media_video_0

Foto: ANP