Ga naar Content
Noord-Holland

Eigenaar eeuwenoude japon uit Texelse Waddenzee bekend

20 april 2016, 16.27 uur · Aangepast 20 april 2016, 16.57 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

TEXEL Het is bekend wie de eigenaar was van de eeuwenoude en uitzonderlijk goed bewaard gebleven japon die vorige week in een scheepswrak bij Texel werd gevonden.

De japon behoorde toe aan een lid van de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria. Zij was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verongelukte. Dat ontdekten cultuurhistorici Helmer Helmers van de Universiteit van Amsterdam en Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden.

Geheime missie
Het kledingstuk was hoogstwaarschijnlijk van Jean Kerr (circa 1585-1643), gravin van Roxburghe in Schotland. De gravin was de belangrijkste vertrouweling van de koningin en vergezelde haar op een geheime missie om de Britse kroonjuwelen in Nederland te verkopen en wapens voor de Engelse burgeroorlog te kopen.

Lees ook: Texelse duikers doen topvondst in 17de eeuws scheepswrak

Akkerman en Helmers hadden het mysterie vrij snel opgehelderd. "Toen Helmer me attendeerde op de vondst, hadden we binnen vijf minuten het eerste bewijs opgedoken uit het archief. En we vinden steeds meer aanwijzingen", aldus Akkerman.