Ga naar Content
Noord-Holland

Waarom 2016 een rampjaar is voor hooikoortspatiënten

12 april 2016, 13.25 uur · Aangepast 12 april 2016, 13.51 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Wie last heeft van hooikoorts, kan z'n borst natmaken: 2016 wordt een jaar dat bol staat van tranende ogen, niesbuien en een loopneus.

Terwijl het voorjaar is aangebroken en de zomertijd is ingeschakeld, is het hooikoortsseizoen inmiddels vol op gang gekomen. Jaco van Wezel van Weeronline.nl weet daar als hooikoortspatiënt én -deskundige alles van. Hij weet te vertellen dat het hooikoortspatiënten momenteel niet meezit. "Het begon vroeg dit jaar, eigenlijk al in december. Normaal is dat minstens een maand later. Dat komt door de zachte winter. Daardoor bloeien de hazelaar en de els al weer. Daar begint het seizoen altijd mee."

Regenbuien en zon
Het weer van de afgelopen weken helpt ook niet mee, gaat hij verder. "We hebben zacht weer, af en toe regenbuien en soms temperaturen van meer dan 15 graden. Dat is de ideale combinatie voor hooikoorts."

Binnenkort staat de berk in volle bloei en worden de symptomen nog erger, voorspelt Van Wezel. Van die boom heeft van oudsher een grote groep mensen last. En na het bomenseizoen volgt eind deze maand een naadloze aansluiting met het graspollenseizoen, aldus de expert.

Hopen op regen
"De piek is in juni, dan is het het ergst. Als hooikoortspatiënt zou ik bijna hopen dat het in de zomer alleen maar regent. Dan wordt de lucht schoongespoeld. Maar ja, ik houd ook wel van zon en op het terras zitten. Bovendien hebben bomen weer profijt van een vochtige 'basis'. Het gunstigste scenario is dat het heel droog is. Dan hangen alle pollen twee weken lang in de lucht en word je 'gek', maar dan ben je er wel vanaf."

Tip: ga naar het strand!
Gelukkig is er een plek in Noord-Holland waar je veilig bent als 'patiënt': het strand. Van Wezel: "Bij wind uit het westen, noordwesten en in mindere mate zuidwesten, is het slim om daarheen te gaan. Daar is de lucht schoon, omdat -ie over zee aankomt. Als de wind vanuit Frankrijk of Duitsland over land naar ons komt, zit -ie vol met pollen."