Ga naar Content

Autistische Max (6) tekent verloren spullen: "Mam, wat is er met mijn tas gebeurd?"

AMSTERDAM De zesjarige Max raakte vorige week zijn lievelingsspeelgoed kwijt in de bus in Amsterdam. Om de spullen terug te krijgen, heeft hij er tekeningen van gemaakt, in de hoop dat iemand ze herkent. NH maakt in het teken van Wereldautismedag een portret van de jongen en zijn moeder.

Max woont samen met zijn moeder in Amsterdam. Hij praat hard, snel en lang niet even duidelijk. Dat komt mede omdat hij pas sinds een jaar in Nederland woont, want Max is geboren in Ierland. Aan tafel bij moeder Francien tekent hij de spullen die hij vorige week in de bus verloor. 

Autisme
Ze vertelt over Max' autisme: "Met sociale interactie heeft hij erg veel last. Hij kijkt mensen bijvoorbeeld niet aan, dat merk je toch wel met het initiëren van vriendschappen."

Lees ook: Autistische Max (6) verliest rugzak met dierbaar speelgoed, moeder start zoekactie

"Wat is er gebeurd met mijn tas?", vraagt Max aan zijn moeder. "Die zijn we kwijtgeraakt in de bus. Je tas is op de stoel blijven staan omdat we ons moesten haasten om uit te stappen bij de halte", legt ze rustig uit. Max mist zijn spullen ontzettend. "Hij is heel erg aan gehecht aan zijn knuffeltje, zijn robothondje en zijn Iron Man. En natuurlijk ook de tas waar het allemaal inzat.

Moeilijk zonder routine
Omdat hij autisme heeft, is het meer dan een 'gewone' tas. Voor Max is het onderdeel van een routine: een vaste lunchdoos, vaste tas. "Dat soort dingen zijn heel erg belangrijk voor hem. Dat heeft hij nu allemaal niet en dat is heel moeilijk."

Wie de spullen gezien heeft, kan contact opnemen met de klantenservice van de GVB via 0900-8011 of Francien een berichtje via Facebook sturen.