Ga naar Content

Werkwijze brandweer Gooi: snel of levensgevaarlijk?

HUIZEN De nieuwe werkwijze van de brandweer in de Gooi en Vechtstreek zorgt voor levensgevaarlijke situaties, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden juist dat er tijdwinst wordt geboekt.

Het conflict heeft te maken met het aantal brandweerlieden dat als eerste aankomt bij een brand. In het Gooi zijn dat er tegenwoordig vaak twee in plaats van zes, zoals vroeger.

'Veilig en verantwoord'
Op beelden op internet is te zien we hoe twee brandweermensen eind februari een brandende woning in Huizen binnengaan, terwijl er nog geen collega's zijn om hen te helpen, mocht het misgaan. Dit filmpje zorgt voor een hoogoplopende discussie. "Levensgevaarlijk", zegt Marcel Dokter, voorzitter van Vakvereniging Brandweervrijwilligers. "Het was veilig en verantwoord", meent Pieter Heinen, een van de brandweermannen die te zien is.

Lees ook: "Veiligheidsregio liegt over brand Hilversum en heeft lak aan de wet"

De brand in Huizen is geen incident. Ook recent gingen twee brandweermensen in Weesp een pand binnen, terwijl er nog geen ondersteuning aanwezig was. Volgens Heinen hoeft dat geen probleem te zijn. "Het kon in deze situatie, daar zijn we ook voor opgeleid. Dit was de beste manier om de situatie te bestrijden." 

Slachtoffers
Maar de Vakvereniging brandweervrijwilligers vindt het levensgevaarlijk dat er niet gelijk zes man aanwezig zijn en dat de Veiligheidsregio zijn werknemers onverantwoorde risico's laat nemen. "Ze doen vakkundig hun werk. Ik vind alleen ook dat het heel onveilig is, want als er iets onvoorziens gebeurd is er geen enkele hulp voor de brandweermensen. En dat vind ik eng. Wij zijn bang dat er slachtoffers vallen bij burgers of brandweermensen."

Lees ook: Inspectie onderzoekt Gooise brandweer na felle kritiek

Heinen staat achter de werkwijze, maar is zich er goed van bewust dat zijn werk onder een vergrootglas ligt. "Alles wat we doen wordt op een weegschaal gelegd." Maar hij vindt niet dat hij overdreven risico's neemt. "Ik heb een gezin met twee jonge kinderen en wil na mijn dienst ook gewoon weer veilig naar huis."