Ga naar Content

Haarlemse monumentale Hof van Egmond wordt hypermodern

HAARLEM Het Hof van Egmond in Haarlem-Oost wordt de komende maanden grondig op de schop genomen. De monumentale gevels blijven overeind, maar daar achter worden moderne, energiezuinige woningen gebouwd. Minister Blok bezoekt maandag het unieke project, dat wel veel voeten in de aarde had.

Van regiocorrespondent @GejaSikma 

Het waren de veel hogere huurprijzen die commotie in de buurt veroorzaakte. Want als de vaak oudere bewoners met een AOW'tje wilden terugkeren naar hun huis, betekende dat minstens 200 euro extra huur per maand. De weerstand die dat aanvankelijk opriep, is nu grotendeels weg. Er zijn afspraken gemaakt over huurkorting voor huidige bewoners en een huurtoeslag. 

Stookkosten
Maar een belangrijk financieel voordeel worden de stookkosten. Door goede isolatie, zonnepanelen op de platte daken en een warmtepomp loopt het voordeel volgens Pré Wonen nu al op tot 30 euro per maand. "En als de gasprijzen verder stijgen, kan dat in de toekomst wel 200 euro per maand schelen", rekent projectcoördinator Tim van Honk van Pré Wonen uit. 

Ongeveer 90 procent van de huidige bewoners keert terug na de renovatie. Eén van de eersten die is teruggekeerd in een woning uit de proeffase, is mevrouw Van Delden. De 80-jarige is erg blij met haar huisje in een nieuw jasje. Dat ze meer huur moet betalen vindt ze niet erg, omdat ze veel minder stookkosten heeft. "En iedereen vindt mijn huisje zo fijn."