Ga naar Content

Schaatstocht over het IJsselmeer: "Eens, maar nooit meer"

ENKHUIZEN Precies twintig jaar geleden was het zo koud dat het IJsselmeer compleet dichtvroor. Daarom werd er een bijzondere schaatstocht georganiseerd, die werd afgelegd van Enkhuizen naar Stavoren.

Het is moeilijk voor te stellen met de zachte winters van de afgelopen jaren, maar precies twintig jaar geleden werd er een schaatstocht over het IJsselmeer georganiseerd. Enkhuizer Ivo Schooneman, toen 15 jaar, was erbij. "Hier in Enkhuizen gingen we het IJsselmeer op, zo'n 25 kilometer verderop keerden we weer om."

Tocht
Ik kwam die dag ervoor terug van een andere tocht en heb meteen mijn schaatsen ingeleverd bij mijn vader om die te slijpen. De volgende dag stond ik hier, klaar voor nog een tocht." Ze waren er vroeg bij die morgen, waardoor ze zonder problemen de afstand konden afleggen.

De organisatie heeft die dag namelijk 13.000 officiële deelnemers geregistreerd, maar gezegd wordt dat er wel 30.000 schaatsers de tocht aflegden. "Zo druk was het in mijn herinnering niet, ik heb gelukkig geen grote valpartijen gezien. Voor mij was het een mooie tocht", zegt Ivo. 

Nooit meer
Hij heeft helaas geen foto's van 4 februari 1996, maar met zijn stempelkaart en medaille heeft hij nog een paar mooie schaats-souvenirs in bezit. "Dat was eens, maar nooit meer", besluit Ivo.