Ga naar Content

Ondernemers Wijk aan Zee in de ban van schaaktoernooi: "Alle zeilen bijzetten"

WIJK AAN ZEE Geen schaatskoorts, maar schaakkoorts in Wijk aan Zee. Daar is nu precies een week het Tata Steel schaaktoernooi aan de gang. Honderden mensen reizen elk jaar af naar het dorp en daar profiteren de lokale ondernemers van.

Van regioverslaggever Anne Kruijsen

In Hotel Sonnevanck is het alle zeilen bijzetten, vertelt mede-eigenaar Rick Lauffer. Bijna elke ochtend en middag zit de zaak vol met schakers die willen eten en drinken. "Zelfs mijn compagnon is op dit moment koffie aan het zetten."

Sinds 1938 is Wijk aan Zee, letterlijk onder de rook van Tata Steel, hét schaakepicentrum van de wereld. Het toernooi is sindsdien groter en groter geworden. Wat begon met een paar toernooitjes is uitgegroeid tot een enorm evenement. 

Uit café gezet
Café De Zon is één van de locaties waar gespeeld wordt. En als je dacht dat de spelers na de wedstrijden schaakmoe zijn, heb je het mis. Eigenaar Ad van Schie moest een grote groep schakers afgelopen zaterdag om twee uur 's nachts uit het café zetten toen hij wilde sluiten. "Ze waren nog aan het schaken."

Ook is er een pop-up store in het dorp, in een voormalig café. Daar is echt alles te vinden dat met schaken te heeft. Van bekers tot siliconenschaakstukken. 

Het schaaktoernooi duurt nog tot en met 31 januari. 

Het Tata Steel-schaaktoernooi toen van corona nog geen sprake was - Foto: