Ga naar Content
Noord-Holland

Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

18 januari 2016, 13.22 uur
Door: · Foto: HFV Photo Services

AMSTERDAM Angstcultuur, gebrek aan motivatie en een grote leegloop. Vrijwilligers keren de brandweer massaal de rug toe vanwege de voortdurende bezuinigingen en zorgen over de eigen veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTV NH en EénVandaag.

De afgelopen jaren zijn over de hele provincie brandweerposten, tankautospuiten en personeel wegbezuinigd. Zeven van de tien brandweervrijwilligers geeft aan dat door de keuzes van de korpsleiding de brandweerorganisatie is verslechterd. De brandweerzorg staat daardoor onder druk. Bij de beroepsbrandweer is sprake van een vergelijkbaar beeld.

Volgens de Volendamse bevelvoerder Jos Kras is de brandweerorganisatie verrot. "De burger moet rekening gaan houden met minder veiligheid voor meer geld, want daar gaat het naartoe ben ik bang!"

Gebrek aan vertrouwen
Uit meerdere WOB-verzoeken, onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel en heel veel gesprekken met brandweerpersoneel, komt een beeld naar voren van een organisatie waarbij het brandweerpersoneel geen vertrouwen meer heeft in de keuzes van de leiding.

"Alle veranderingen worden er doorheen getrapt. Als wij hier iets van zeggen of het er niet mee eens zijn, wordt er vriendelijk geknikt en gezegd dat ze het begrijpen en vervolgens gaan ze er vrolijk mee door. Dat gaat een keer fout!", zegt een vrijwilliger.

Kras onderschrijft dit. Volgens hem is er sprake van een angstcultuur. Dat komt alleen niet naar buiten, omdat volgens hem veel collega's zich niet vrij voelen om hun kritiek te uiten uit angst ontslagen te worden. Dat beeld wordt bevestigd in het onderzoek. Kras denkt dat hem dat nu ook boven het hoofd hangt.

Leegloop
Steeds meer korpsen kampen met een teruggang in vrijwilligers van soms wel veertig procent of meer in de afgelopen vijf jaar. Het aantal vrijwilligers liep al terug, maar de laatste twee jaar is die teruggang versneld. "Ik denk dat als je nu een heel korps alarmeert, er slechts tien, misschien vijftien procent komt opdagen", zegt een brandweerman.

Een van de grote punten van de discussie is de maatregel om met minder manschappen uit te rukken. Dat is een maatregel die in veel Veiligheidsregio's wordt genomen om de terugloop in vrijwilligers op te vangen. Maar liefst zeven op de tien brandweerlieden zegt hier grote problemen mee te hebben. "Buurtbewoners verwachten van ons dat we naar binnen gaan. Dat we dan eerst moeten wachten op versterking is op sommige momenten heel lastig uit te leggen", aldus een anonieme brandweervrijwilliger.

Vrijwilligers vinden dat er teveel van hen gevraagd wordt. Ze worden ingezet als beroeps, terwijl ze dit niet zijn. Door de regionalisering rukken korpsen niet meer alleen uit voor de eigen gemeente, maar voor de hele regio. Voor veel brandweerlieden is dit niet meer op te brengen.

Foto: HFV/Fotomix.nl