Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaarse tiener Rens in tv-programma 'Hij is een zij'

12 januari 2016, 23.27 uur
Door: · Foto: Tamara Groot / Fotografie Wognum

ALKMAAR Hij werd twaalf jaar geleden als meisje geboren, maar voelde zich altijd een jongen. De Alkmaarse tiener Rens, geboren als Renske, vertelt nu zijn verhaal.

Vanaf vanavond is Rens te volgen in het tv-programma Hij is een zij van de KRO-NCRV. Daarin vertelt hij openhartig over zijn leven en zijn beslissing om als jongen door het leven te gaan. 

Voor Rens' ouders was het geen verrassing dat hun dochter liever een jongen wilde zijn, vertellen ze in het programma. Toen Rens 8 jaar was en zijn lichaam begon te veranderen, sloeg de paniek toe, want op borsten zat hij niet te wachten. Jaren van pesterijen volgden tot Rens' ouders besloten er wat aan te gaan doen. Na een aantal bezoeken aan de genderpolie in het VUmc werd de diagnose gesteld: genderdysforie.

Sinds 2013 gaat Rens door het leven als jongen. Momenteel krijgt hij hormoonremmende medicijnen, vanaf zijn vijftiende krijgt hij mannelijke hormonen. Als hij 18 jaar is mag hij beginnen met geslachtsveranderende operaties. Tot het zover is, wil hij - mede door zijn optreden in Hij is een zij - het onbegrip over transgenders weghalen. 

Hij is een zij is elke dinsdag om 21.25 uur te zien op NPO3. Heb je de aflevering met Rens gemist? Kijk hem hier terug.