Ga naar Content

Piloot blikt terug op zonsverduistering: "Dit vergeet ik nooit meer"

SCHIPHOL Hij noemt het een "once in a lifetime experience". Gezagvoerder Max Leenders vloog op 20 maart 2015 met 120 passagiers naar de totale zonsverduistering boven de Faeröer Eilanden. Naast het constant in de gaten houden van de instrumenten, had Max ook nog even tijd om van het fenomeen te genieten.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet (@dsajet)

Terwijl het in Noord-Holland en in de rest van Nederland niet heel goed te zien was vanwege hardnekkige bewolking, was de eclips van 20 maart op 10 kilometer hoogte en boven de wolken uitstekend waar te nemen. De 'eclips-vlucht' was een speciale actie van Transavia. Maar liefst 50.000 mensen hadden zich aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij. Uiteindelijk werden via een loting dertig winnaars uitgekozen. De rest van de passagiers bestond uit journalisten en Transavia-medewerkers die aan de linkerkant van het toestel voor de balans van het vliegtuig moesten zorgen.

Op de seconde nauwkeurig
Gezagvoerder Max Leenders blikt terug op die bijzondere vlucht. Vanuit de cockpit van eenzelfde Boeing 737 als toen werd gebruikt, vertelt hij hoe precies hij aan het werk was gegaan. Max en zijn co-piloot Erik lieten het toestel tot op de seconde nauwkeurig op de startbaan wachten tot het juiste moment daar was om op te stijgen. De timing bleek perfect: de passagiers konden minutenlang van de totale zonsverduistering genieten.

"Het is een once in a lifetime experience, iets dat ik nooit meer ga vergeten", zegt Max driekwart jaar later. En hoewel hij de eclips-specialist van Transavia is geworden, vindt Max dat als er nog eens zo'n vlucht gemaakt kan worden, dat een collega van hem dat zou moeten doen: "Ze kunnen dat natuurlijk allemaal".

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet