Ga naar Content

Inspectie onderzoekt Gooise brandweer na felle kritiek

HILVERSUM De Brandweer Gooi en Vechtstreek moet met de billen bloot. De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat na felle kritiek van de Vereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onderzoeken of de brandweer verantwoord en volgens de wettelijke normen werkt.

Een belangrijke aanleiding voor het onderzoek is de commotie die ontstond na een verwoestende brand begin november in een kledingopslag aan de Nieuwe Havenweg.

Een relatief nieuwe ‘2-persoonsbluswagen’ was als eerste aanwezig bij de brand. De inzet van dat busje werd later uitgebreid opgehemeld door de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en dat is tegen het zere been van de VBV.

Volgens hen heeft de bus bij brand niet de genoemde wonderen verricht en is hij ook totaal niet geschikt om in te zetten bij zulke grote branden. Vanwege de beperkte capaciteiten brengt hij niet de brandweermannen, maar ook de burgers in gevaar.

Volksverlakkerij
"Het is volksverlakkerij", reageert VBV-voorzitter Marcel Dokter. De VBV verzet zich al jaren tegen de inzet van de speciale bestelbus met schuimblusser in plaats van een echte brandweerauto. "Het is een publieksstraaltje. Ze staan de ramen te poetsen met een beetje schuim", aldus Dokter.

Volgens de brandweervrijwilligers zijn ook de wettelijke afspraken geschonden, omdat er op het busje altijd een leidinggevende moet zitten. Dat was niet het geval in Hilversum. De VBV deed daarom melding bij de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Lees ook: "Veiligheidsregio liegt over brand Hilversum en heeft lak aan de wet"

Die Inspectie gaat nu begin januari 2016 een zogenoemde quickscan uitvoeren, zo meldt de Brandweer Gooi en Vechtstreek zelf. Commandant John van der Zwan ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze quickscan gaat bijdragen aan het creëren van duidelijkheid over de kaders zoals deze door het veiligheidsbestuur binnen onze organisatie zijn vastgesteld."

Foto: HFV/Fotomix.nl