Ga naar Content
Noord-Holland

Hilversum wil stationsplein verbouwen voor tientallen miljoenen

10 december 2015, 08.00 uur
Door: · Foto: Hilversum

HILVERSUM Het stationsplein is een doorn in het oog van het Hilversumse gemeentebestuur. Het college heeft daarom een forse opknapbeurt voor ogen. Kosten: 30 miljoen euro. Voor dat bedrag moet het plein voor het station Hilversum volledig op de schop om 'de toegangspoort voor het centrum te worden', zoals de bestuurders het zelf noemen.

Door regioverslaggever Joost Lammers

De belangrijkste maatregelen op een rij: het oude Gak-gebouw (UWV) wordt gesloopt, het plein moet verkeersvrij worden, er wordt een verkeerstunnel (tweerichtingen) van enkele honderden meters gebouwd onder het plein, er komt een fietskelder voor 8000 fietsen, aan de randen van het plein worden nieuwe woningen gebouwd en op het plein komt ruimte voor horeca en terrassen.

Boren 
Wat het de gemeente exact gaat kosten is nog onduidelijk. De bedoeling is dat een deel van de kosten van 30 miljoen euro ook door particuliere investeerders en belanghebbenden als de NS en Prorail worden opgehoest.

abc5media_image_1

Daarnaast zullen de uiteindelijk kosten bijvoorbeeld ook afhangen van de vraag op welke wijze de tunnel wordt gebouwd: gegraven of geboord. Hilversum staat bekend om zijn slechte verkeersdoorstroming en de weg langs het station is een belangrijke verkeersader.

Verkeershinder
Wethouder Floris Voorink zegt daar rekening mee te houden en belooft dat de bouwwerkzaamheden het verkeer zo min mogelijk zullen hinderen. "Het is niet de bedoeling dat er jarenlang verkeerschaos ontstaat."

De ambitieuze plannen staan nog in de kinderschoenen, want de gemeenteraad is er woensdagavond voor het eerst van op de hoogte gebracht. Als die groen licht geeft voor de forse investering zal het plan verder worden uitgewerkt. Het college hoopt over 1,5 jaar met afbreken en bouwen te kunnen beginnen. In 2020 is er dan een nieuw plein verrezen.

Foto: Hilversum