Ga naar Content

Wel of geen A9-afslag voor Heiloo?

HEILOO Krijgt Heiloo een eigen afslag vanaf de snelweg A9 of niet? Morgenavond neemt de gemeente een besluit. De 33 miljoen kostende afslag is een heet hangijzer in het dorp. Voor- en tegenstanders laten van zich horen.

Verkeer van en naar Heiloo rijdt nu via Alkmaar of Limmen. In de toekomst zou dat via een eigen afslag naar de snelweg A9 kunnen. Al tientallen jaren zijn er plannen voor zo'n aansluiting. De bereikbaarheid en dus aantrekkelijkheid van Heiloo zou daarmee veel verbeteren, vindt de gemeente.

Lees ook: "Als die afslag van de A9 veel meer gaat kosten, dan is Heiloo aan de beurt"

Het bedrijfsleven vindt de afslag van levensbelang voor de forenzen-gemeente. Bewoners van de het noordelijk deel van de Kennemerstraatweg zien nog een winstpunt: de eeuwige file voor de deur zal verdwijnen.

Tegenstanders
Echter zijn er ook veel tegenstanders. Er zijn inmiddels ruim 800 handtekeningen ingezameld tegen de afslag door de Stichting Heilloze Weg. Zij twijfelen aan nut en noodzaak van de afslag.

"Er worden veel minder woningen gebouwd dan eerder gepland, de financiën zijn totaal onduidelijk en door afslag wordt het in delen van Heiloo veel drukker met verkeer", legt Rien Boterman van de Stichting uit.

Natuurgebied
Ook milieu-organisaties roeren zich over de afslag die het natuurgebied Het Die raakt. "Er is onvoldoende en onvolledig onderzoek gedaan naar de gevolgen voor flora en fauna", zegt Els Meurs van GroenPlatformHeiloo. "Bovendien zit de Noordse woelmuis in Het Die".

Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Oud Heiloo vult aan: "Het Die is eeuwenoud. Ze kunnen de afslag, als 'ie er moet komen, veel beter doortrekken tot voorbij de Kanaalweg. Dan blijft Het Die onaangetast.

8.5 miljoen
Morgenavond beslist de gemeenteraad over de miljoenen die nodig zijn voor de aansluiting van Heiloo op de A9. Het gemeentebestuur wil 8,5 miljoen bijdragen aan het totaalbedrag.

Foto: NH Nieuws