Ga naar Content
Noord-Holland

Verdeeldheid buren tweede noodopvang in Haarlem

3 december 2015, 01.20 uur · Aangepast 3 december 2015, 01.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM Verdeeldheid onder de omwonenden van de Boerhaavekliniek in Schalkwijk, dat de gemeente Haarlem op het oog heeft als een tweede noodopvang in de stad. Maar ook de voorstanders vragen zich af of de probleemwijk van Haarlem nu echt de meest geschikte plek is.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Volgens burgemeester Bernt Schneiders is de Boerhaavekliniek nog de enige geschikte plek in Haarlem om snel minstens 300 vluchtelingen op te vangen. Ondanks de criminaliteit en de hoge werkeloosheid in Schalkwijk. 

"Ik geloof in de daadkracht van de bevolking", zegt Schneiders tegen de zaal met ruim 350 bewoners van de buurt. Maar de helft van de mensen zien dat niet zo. 

"Het is teveel van die mensen. Die gaan zich vervelen, die gaan door de wijk slenteren en van het één komt het andere", denkt een oudere man. Ook zijn buurvrouw is bang dat het achteruit gaat met de wijk. "Er is al zoveel in de wijk aan drugsdealers en zo." 

De uitleg van locatiemanager Menno Schot van de noodopvang in de Koepelgevangenis dat er weinig tot niets in die wijk gebeurd, en dat aanwezigheid van 24 uurs beveiliging de buurt juist veiliger kan maken, gaat er bij veel omwonenden niet in. 

En toch is aan het eind van de avond de helft mensen op de bijeenkomst voor de komst van de noodopvang. 

"Ik voel me altijd veilig hier en ook met een asielzoekerscentrum", is het stellige verweer van een dame op leeftijd. Ook zij ziet dat de samenstelling van de wijk niet optimaal is, "maar toch heet ik de vluchtelingen van harte welkom."

De Haarlems gemeenteraad neemt op 17 december een besluit. 

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma