Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlem start debat noodopvang: "Ga jij maar eens 'nee' zeggen, je krijgt meteen een stempel"

19 november 2015, 01.16 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM Schalkwijk verloedert nog verder als er een noodopvang voor vluchtelingen komt in het voormalige zorgcentrum Boerhaavekliniek. Dat denken veel omwonenden die een bijeenkomst van de lokale partij Trots Haarlem bijwoonden. Vanavond start het politieke debat over twee locaties voor noodopvang in Haarlem.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

"Asielzoekers en een probleemwijk, je gaat mij niet wijsmaken dat dat verantwoordelijk is." Een bewoner van Schalkwijk is duidelijk en open in zijn mening op de bijeenkomst van Trots Haarlem. De lokale partij wil voorafgaand op het politieke debat de mening van de buurt horen. 

Lees ook: Haarlem wil vluchtelingen opvangen in Boerhaavekliniek, Koepel langer open

De wijk kampt met een hoge werkeloosheid, veel inbraken en een hoog percentage allochtone bewoners. Nog eens een grote groep rondhangende mensen erbij is volgens de buurtbewoners niet slim. 

"Die mensen hebben in eerste instantie toch nog weinig om handen en voorlopig geen vooruitzicht. Dan lokt het toch om op een of andere manier snel aan geld te komen en dan kom je toch gemakkelijk in de criminaliteit", is een conclusie. 

abc5media_audio_0

Vijfhuizen
Fractievoorzitter Sander van den Raadt van Trots Haarlem is bang dat het winkelcentrum van Schalkwijk overspoeld wordt door rondhangende vluchtelingen. "Op twee minuten met de bus in Vijfhuizen, komt ook een opvang voor 400 mensen. Is dat verstandig, ook voor de mensen die hier komen? Is dat dan de beste kans die je ze kan bieden?", vraagt hij zich af.  

Lees ook: Haarlemmermeer laat Vijfhuizen eerst 'wennen' aan vluchtelingen

Trots vindt het jammer dat er niet een lijst is opgesteld van meerdere locaties, waar de bewoners en de politici uit kunnen kiezen. "Het enige wat je nu nog kan zeggen als buurtbewoner of bezorgde Haarlemmer is ja of nee. Maar ga jij maar eens 'nee', je krijgt meteen een stempel op je hoofd."

Lees ook: Schalkwijk staat niet te springen om noodopvang vluchtelingen