Ga naar Content

Gooise Meren: Zo denkt de politiek over de Heetste Hangijzers

18 oktober 2015, 18.51 uur · Aangepast 15 november 2015, 16.13 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Joost Lammers

GOOISE MEREN Vanaf 1 januari 2016 fuseren Naarden, Bussum en Muiden. De gemeenten gaan samen verder onder de naam 'Gooise Meren'. Inwoners van de nieuwe fusiegemeenten gaan daarom op 18 november naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Maar wat zijn de Hete Hangijzers?

De afgelopen weken hebben jullie je Hete Hangijzers ingestuurd en vervolgens gestemd. Hieronder vind je de drie Heetste Hangijzers en de standpunten van de politiek.

  • Gemeente moet zorgen dat spoorwegovergangen veiliger worden
  • SC Muiden moet zo snel mogelijk een nieuw sportcomplex krijgen
  • De gemeente moet zorgen voor meer sociale huurwoningen
  • De fusie door regioverslaggever Joost Lammers

    De fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden kan het best worden omschreven als een verstandshuwelijk. Bussum en Naarden voelen zich nog met elkaar verwant, maar waarom moet het lelijke eendje Muiden ook meedoen. Eerder strandde een poging om de drie gemeenten plus Weesp in elkaar op te laten gaan. Nadat Weesp na een jarenlange fusiesoap gewipt was, bleef het huidige driemanschap over.

    Dat Muiden het zwarte schaap is, komt met name door de financiële erfenis die de stad meeneemt. Het vestingstadje zit op zwart zaad en de burgers van Naarden en Bussum betalen de komende jaren mee aan de rekening. Hoeveel verzet er vanaf met name Bussum ook is geweest, Muiden bleef aan boord. De Muiders dan? Die hebben weinig keus. Gooise Meren is de reddingsboei van Muiden. 

    Nieuwe naam
    Daar over gesproken, ook de naam van de nieuwe gemeente doet veel inwoners gruwelen. Naarden-Bussum, zoals het station of alleen Bussum (want tenslotte de grootste gemeente) moest het volgens tegenstanders worden. Het werd na een uitgeschreven prijsvraag Gooise Meren, een naam die nog moet inburgeren. Al was het maar omdat ze in Bussum helemaal niet aan enig meer liggen. Nog een ander probleem. Hoe noem je een inwoner van Gooise meren? Gooise Meerder, Gooise Meerdenaar of wellicht Gooise Meerener? Het bekt geen van allen lekker.

    Wees met deze voorgeschiedenis dan ook niet verrast als in de gemeente de inwoners de komende jaren zich vooral nog Muider, Bussummer of Naarder noemen en voelen. Het moet allemaal slijten, zullen we maar zeggen. Een ding staat vast: ze hebben het er maar mee te doen in Gooise Meren. Op 18 november worden de huwelijks voorwaarden alvast bekrachtigd tijdens de verkiezingen.