Ga naar Content
Noord-Holland

'Woningmarkt groeit sterker dan verwacht'

5 oktober 2015, 10.28 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De verkoop van woningen valt dit jaar fors hoger uit dan eerder was voorzien. Dat stelt ABN AMRO in een vandaag verschenen rapport over de huizenmarkt. Volgens de bank zal de verkoop dit jaar 15 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Eerder werd een verkoopplus van 10 procent voorzien.

Volgens ABN AMRO zijn de lage rente en de economische opleving de hoofdredenen om positief over de huizenmarkt te oordelen. Door de prijsstijgingen staan er minder huizen onder water. "Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen daardoor alsnog in beweging", aldus de bank. "Deze inhaalslag versterkt het herstel op de huizenmarkt."

Meer lenen
De huizenprijzen stijgen volgens ABN AMRO dit jaar met 3 procent. De stijging van de woningverkopen leidt tot een toename van het aantal afgesloten hypotheken. Ook lenen Nederlanders gemiddeld meer. In de twaalf maanden tot en met augustus werd er voor 58 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Dat was een jaar eerder nog 43 miljard euro.

De forse daling van de rente heeft ertoe geleid dat hypotheken met een langere rentevaste periode worden afgesloten. Ook stijgt het aantal oversluiters.