Ga naar Content
Noord-Holland

Wat te doen bij stormschade? Vier tips van een verzekeringsexpert

27 juli 2015, 14.09 uur · Aangepast 27 juli 2015, 19.26 uur
Door: · Foto: HFV / Michel van Bergen

AMSTERDAM Het grote opruimen na de storm van zaterdag is begonnen. Heb je zelf schade aan je huis, auto of in de tuin en vraag je je af wat er wel of niet vergoed wordt door de verzekering? Lees dan deze tips van het Verbond van Verzekeraars.

Schade opnemen
Controleer in en rond het huis of er schade is. Bijvoorbeeld de dakgoten en de bomen in je tuin. Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond benadrukt wel dat je dit voorzichtig moet doen, zonder zelf gevaar te lopen. Hooguit een ladder tegen de gevel om het dak te inspecteren, maar ga zeker niet zelf het dak op! Constateer je schade, neem dan contact op met je verzekeraar. Deze stuurt dan een schade-expert langs voor een inspectie.

Maak foto's
De schade-expert stelt vervolgens het schadebedrag vast. Ben je het niet eens met het bedrag? Vraag dan om een contra-expert. Deze is gratis en kun je via je verzekeringsmaatschappij regelen. Het is sowieso verstandig om foto's te maken van stormschade, zodat je bewijs hebt.

Ben ik automatisch verzekerd tegen stormschade?
Dat ligt eraan wat voor verzekering je hebt afgesloten. Als je een inboedelverzekering hebt, ben je in principe gedekt tegen de kosten. Wel moet je rekening houden met een eventueel eigen risisco. Heb je een all risk dekking, dan hoef je zelf niets bij te betalen. Heb je een eigen risico, dan moet je dat bedrag zelf opbrengen, de rest wordt vergoed door je verzekeraar.

Bij een autoverzekering werkt het anders. Er zijn drie categorieën: Bij een all risk verzekering krijg je de kosten volledig vergoed. Heb je een beperkt cascoverzekering dan ben je ook gedekt tegen stormschade aan je auto. Als je slechts een WA-verzekering hebt, krijg je alleen een vergoeding als je anderen schade toebrengt. Valt er dus een boom of een tak op je auto, dan moet je dat dus gewoon zelf betalen.

Hoe lang duurt het voordat de schade hersteld wordt?
Heftige schades worden snel hersteld. Experts komen over het algemeen snel langs, binnen 1 tot 2 dagen. Als mensen niet thuis kunnen slapen, regelen de verzekeringmaatschappijen vervangende woonruimte.