Ga naar Content

Ambulancepersoneel West-Friesland legt het werk neer: "We zijn het nu zat."

HOORN Ambulancemedewerkers in West-Friesland houden 9 juli een werkonderbreking voor een betere cao. Onderhandelingen met Ambulance Zorg Nederland voor 2,5 procent meer loon en betere werkomstandigheden zijn eerder stukgelopen. "We voeren niet gauw actie, maar we zijn het nu echt zat."

Door regioverslaggever Jurgen van den Bos

Het ambulancepersoneel voelt zich ondergewaardeerd, vertelt ambulancemedewerker Martijn Kwaak: "Ziekenhuispersoneel heeft wel loonsverhoging gekregen en voor hetzelfde specialistische werk wat van ons wordt verwacht willen wij ook een fatsoenlijk loon."

Verder willen de medewerkers dat er een beter ouderdomsbeleid komt. "Dit werk kan je niet tot 67ste volhouden. Nachtdiensten zijn in het ziekenhuis al van 55 jaar niet meer verplicht, dus waarom wel voor mensen die op een ambulance rijden?"

Actie
De Veiligheidsregio Noord-Holland heeft als werkgever al eerder gemerkt dat het personeel geen extra diensten meer draait en zich strikt houdt aan de pauzes. "Dat is blijkbaar niet genoeg geweest om onze eisen kracht bij te zetten, dus dan maar de straat op en actie voeren," zegt Martijn Kwaak.

Volgende week donderdag wordt tussen 14.00 uur en 16.00 uur alleen uitgereden voor spoedeisende gevallen. Personeel en ambulances verzamelen zich dan op de Roode Steen in Hoorn. Het is de eerste van een reeks publieksacties in Noord-Holland-noord en West-Friesland. Later volgen ook Den Helder en Texel.
abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos