Ga naar Content

Chocenbrouwer en Zware Hufter lekkerste bieren van Noord-Holland [video]

ALKMAAR Chocenbrouwer van Brouwerij Bru'd en Zware Hufter van Brouwerij Dampegheest zijn de lekkerste bieren van Noord-Holland. De brouwers namen hun prijzen vanmiddag tijdens het Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar in ontvangst.

De vakjury, voorgezeten door zytholoog Fiona de Lange uit Purmerend, heeft Chocenbrouwer verkozen tot het lekkerste Noord-Hollandse bier.  "We waren heel erg verrast", zegt De Lange over het bier. "Hij heeft slechts 5,5 procent alcohol en is erg veelzijdig: van koffie tot chocolade en mokka. Zoals de makers zelf zeggen: ontbijtbier." 

"Fucking amazing!", reageren de makers van de Amsterdamse brouwerij Bru'd dolenthousiast nadat ze hun prijs in ontvangst hebben genomen. "We zijn compleet verbrouwereerd", grappen ze. "Dit zagen we niet aankomen. We gaan hiermee door om het bier nog meer te verbeteren!"

Ook de nummer twee en drie zijn brouwerijen uit de hoofdstad. Brouwerij Bruut Bier sleepte met hun Stennis-bier de tweede prijs in de wacht. Het brons was voor het Stout + Moedig van Brouwerij De 7 Deugden. 

Publieksprijzen
Niet alleen de vakjury, ook het publiek kon stemmen op het lekkerste bier van Noord-Holland. En dat werd in totaal bijna 7.500 keer gedaan. In die verkiezing trekt Zware Hufter van de Limmense Brouwerij Dampegheest aan het langste eind. Het bier kreeg 14 procent van de stemmen.  "We zijn heel blij en heel verrast", zeggen de brouwers van de Zware Hufter. "Dit is de eerste prijs die we ooit hebben gewonnen."

De tweede prijs is voor de Purmerendse Berging Brouwerij. Hun Blondig-bier kreeg 13 procent van de stemmen. Op de derde plaats eindigde Windkracht 10 van de Texelse Bierbrouwerij De Boei. Helaas waren deze brouwers niet aanwezig in de Grote Kerk. 

Kijk hieronder de bekendmaking van de uitslag van de verkiezing terug. 
abc5media_video_0


Foto: NH Nieuws