Ga naar Content

Niet voor de zwakke maag: stamvader wisenten Overveen opgezet [video]

OVERVEEN / VENLO De Poolse stamvader van de wisentenkudde in het Kraansvlak, een gebied in de duinen bij Overveen, is niet meer.

Gisteren werd wisent Podryw opgezet en binnenkort komt hij in oude glorie terug naar Noord-Holland. Van dichterbij te zien dan ooit, in bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

PWN Waterleiding
Podryw was de stier die bij de eerste lichting wisenten uit Polen zat. Hij heeft voor het nageslacht gezorgd dat nu het Kraansvlak begraast. In dat voor het publiek afgesloten duingebied leven sinds april 2007 wisenten.

Het wisentenproject is een samenwerking tussen PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, ARK Natuurontwikkeling, Stichting Kritisch Bosbeheer, Stichting Duinbehoud en FREE Nature.

Zebra
NH Leeft reisde af naar Venlo waar preparateur Maurice Bouten bezig is met het opzetten van het machtige dier. Presentator Roos Abelman kreeg een uitgebreide rondleiding en mocht meekijken terwijl Bouten aan het werk was. 

Zo was ze ook getuige van het prepareren van een zebra. Een nogal bloederige bedoening. Altijd al eens willen zien hoe het opzetten van een dier in zijn werk gaat? Bekijk dan hieronder de uitzending:

abc5media_video_0