Ga naar Content
Noord-Holland

'Stroomstoring gevolg samenloop van omstandigheden'

27 maart 2015, 19.07 uur · Aangepast 27 maart 2015, 19.19 uur
Door: · Foto: ANP / Remko de Waal

AMSTERDAM De grote stroomstoring vandaag had een technische oorzaak en was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Dat heeft netbeheerder TenneT laten weten.

De oorzaak van de storing lag in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is 'dubbel uitgevoerd', wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vanmorgen kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Lees ook: De stroomstoring: een overzicht

Om 09.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis.

Door die beveiliging was TenneT naar eigen zeggen in staat om het station binnen een uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de aan station Diemen gekoppelde provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kregen de grote klanten weer beschikking over elektriciteit. Ook kon regionale netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening lokaal weer gaan herstellen.

Grootste stroomstoring ooit
Netbeheerder Liander meldde eerder vandaag dat 1.000.000 huishoudens zonder stroom zaten. Hiermee lijkt deze stroomstoring verreweg de grootste ooitDe laatste storing op het hoogspanningsnet vond in 1997 plaats. TenneT heeft inmiddels een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast technisch adviseur DNV GL gevraagd onmiddellijk een extern onderzoek te doen.