Ga naar Content

'Spookschip Muiden schande voor de Vecht' [video]

MUIDEN In de haven van Muiden ligt een spookschip: De Elisabeth Smit. Het schip ligt er al jaren en is meer een wrak dan schip.

Iedereen die er je er na vraagt, vindt dat het schip zo snel mogelijk moet worden opgeruimd. Maar niemand doet iets. "Het is een schandvlek voor de Vecht", zo zegt Ton Vendrig. Hij is watersporter en lijsttrekker van de Waterschapspartij Recreatie Wonen Water. Hij vindt dat er direct wat aan moet gebeuren.

Ook de beroepsvereniging voor binnenvaartschippers Koninklijke Schuttevaer dringt al jaren aan op het verwijderen van het schip. "Het is dramatisch, dat dit in Nederland kan", zegt Andries de Weert.

Gevaarlijk
De Elisabeth Smit is een oude mijnenjager uit 1944, maar ligt al sinds 2002 bij de haven van Muiden te vergaan. Door de laatste stormen oogt het schip ronduit gevaarlijk. "Als de masten bij een storm in het vaarwater terecht komen dan kunnen die zomaar op andere schepen terecht komen", zegt Vendrig.

Grote vraag is wie het schip gaat verwijderen en het gaat betalen. De eigenaar van het schip heeft het geld niet. Het waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeente Muiden spelen elkaar allemaal de bal toe wie er dan voor op moet draaien.

Waternet wijst naar Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zegt dat er gesprekken gevoerd worden, maar dat Muiden het voortouw moet nemen. Muiden op haar beurt zegt dat de verschillende partijen er met elkaar uit moeten zien te komen.

Er worden goede gesprekken gevoerd, maar een termijn wanneer die tot resultaat leiden is er niet. Tot die tijd zal dit wrak nog wel even in de Vecht liggen.