Ga naar Content
Noord-Holland

Meer schapen dan mensen op Texel en in de Beemster

24 februari 2015, 15.50 uur · Aangepast 24 februari 2015, 16.46 uur
Door: · Foto: Sjoerd Hilarius / NH Nieuws

TEXEL Wie van schapen houdt, is op Texel aan het juiste adres. Het eiland telt meer schapen dan mensen. Toch komen schapenliefhebbers niet overal in Noord-Holland aan hun trekken, zo blijkt uit een tweet van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de zeven Nederlandse gemeenten zonder schapenboeren, liggen er maar liefst vier in Noord-Holland.

In Zandvoort, Heemstede, Bussum en Laren is geen enkele schapenboer gevestigd, zo blijkt uit de witte vlekken op de kaart. De andere Nederlandse gemeenten zonder schapenboeren zijn het Friese Vlieland, het Gelderse Rozendaal en het Limburgse Brunssum. 

Blaters vs. praters
Zoals bekend kent onze provincie ook gemeenten met extreem veel schapen. Van de drie Nederlandse gemeenten met meer schapen dan mensen liggen er twee in Noord-Holland: Texel en Beemster. De derde gemeente is waar het aantal blaters de praters overstijgt, is het Friese Vlieland.

Op schapenboerderijen in Den Helder lopen gemiddeld minder dan vijftig schapen rond. Aan de overkant, op Texel, zijn dat er zo'n vijf keer meer. Daar telt de gemiddelde schapenboerderij meer dan 250 exemplaren. Ook in Stede Broec en Naarden staan relatief grote schapenboerderijen.

Bijna overal worden #schapen gehouden. In 3 gemeenten zijn meer schapen dan mensen: #Texel #Beemster #Ameland #bzv pic.twitter.com/Gxzm4rSZou

— CBS | Statistiek (@statistiekcbs) February 22, 2015