Ga naar Content
Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: David Loggie

23 februari 2015, 09.51 uur · Aangepast 23 februari 2015, 10.31 uur
Door: · Foto:

ALKMAAR Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler van AZ, Ajax, Telstar of Volendam. Vandaag oud-AZ'67-speler David Loggie.

De autokraker die ergens eind jaren '80 in Alkmaar-Noord het ruitje van toenmalig AZ'er David Loggie in tikte, zal daar nog jarenlang spijt van hebben gehad. Zoiets moet je ook niet doen bij een voetballer die als bijnamen 'Het Beest' en 'Kamikazepiloot' heeft. Loggie achtervolgde de dief en schakelde hem met een welgeplaatste tackle uit.  

Het tekent de voetballer uit het Noord-Engelse Newbiggin die door Barry Hughes naar Nederland werd gehaald en bij AZ'67 uitgroeide tot een publiekslieveling. Loggie zag er bepaald niet uit als een topsporter, eerder als een Engelse mijnwerker: vroeg kalend, een vrij oud uiterlijk en niet atletisch. Maar hij scoorde wel veel...

David Loggie was een bevlogen en gedreven voetballer met veel inzet. Soms misschien wel iets teveel inzet: de aanvaller oogste vele gele en rode kaarten en staat nog altijd in de top-5 van zwaarst gestrafte spelers. Dat heeft hij vooral te danken aan een vechtpartij met PSV'er Huub Stevens in 1982. Loggie speelde toen nog bij Sparta en werd in dat seizoen voor maar liefst 20 wedstrijden geschorst. Hij krijgt dan ook een nieuwe bijnaam: David Groggie.

Loggie kwam in 1983 bij AZ, dat was net na de eerste grote bloeiperiode. Het ging matig met AZ. Klaas Molenaar had zich teruggetrokken als investeerder waardoor het financieel minder ging. Duurdere spelers moesten weg, en er kwam jeugd voor in de plaats. Een dieptepunt in de carrière van Loggie was de degradatie van AZ in 1988. Op de slotdag van de competitie gooiden Pec Zwolle en FC Volendam het op een akkoordje. De wedstrijd eindigde in 0-0 waardoor beide clubs gered waren en AZ naar de Eerste Divisie verdween. AZ probeerde de degradatie via de rechtbank nog ongedaan te maken, maar dat was tevergeefs.

In 1989 vertrok Loggie naar Willem II om in 1992 nog even terug te keren naar de Alkmaarderhout. Daarna trainde hij nog even een amateurclub in Julianadorp en werd autoverkoper. Anno 2015 behoort hij tot de betere golfspelers van ons land. Hij is golfleraar in Julianadorp, verzorgt clinics en organiseert golfreizen.

De laatste keer dat de aanvaller in het nieuws kwam, was een merkwaardige. In een column bij Hard Gras schreef Leo Verheul dat in de jaren tachtig in Dordrecht een zekere David L. werd gearresteerd, omdat hij in achtertuinen dook om te kunnen ruiken aan slipjes die te drogen hingen aan de waslijn. Dat zou hij samen hebben gedaan met toenmalig teamgenoot René van der Gijp. De Alkmaarse cultheld hield er z'n zoveelste bijnaam aan over: David Sloggie

abc5media_audio_0

Mark van Wonderen

Eerdere columns:
Reinaldo de Lima (Telstar)