Ga naar Content
Sport

Column 'Vergeten Voetbalhelden': Reinaldo de Lima

16 februari 2015, 19.23 uur · Aangepast 16 februari 2015, 21.25 uur
Door: · Foto:

VELSEN-ZUID Met ingang van vandaag brengen we wekelijks een column over een vergeten voetbalheld; een speler van AZ, Ajax, Telstar of Volendam. Vandaag oud-Telstarspeler Reinaldo.

In de zomer van 1987 gaat er een golf van verbazing door Velsen-Zuid als Telstar een nieuwe aankoop presenteert, een tropische nog wel: Reinaldo de Lima, kortweg Reinaldo. Telstar speelt op dat moment alweer 9 jaar in de Eerste Divisie, en eindigde in het seizoen ervoor op de 19e plaats. Kortom: het is kommer en kwel op Sportpark Schoonenberg.

Het voortbestaan van de club hangt aan een zijden draadje. Maar met de komst van de Braziliaan gloort er ineens een bundeltje licht aan het eind van die gitzwarte tunnel. Reinaldo is namelijk niet de eerste de beste: ook al is hij al 30 jaar oud als hij naar Nederland komt, hij wordt in zijn geboorteland in één adem genoemd met grote sterren als Zico, Socrates en Junior. Supporters van zijn Braziliaanse club Atletico Mineiro noemen hem liefkozend Rei, oftewel Koning.

De doelpuntenmachine scoorde er maar liefst 255 keer. En dat niet alleen: de spits droeg ook nog 37 keer het shirt van de goddelijke kanaries, en maakte 14 doelpunten. Zelf dacht Reinaldo overigens dat hij bij het Ajax van Johan Cruijff terecht zou komen, dat was hem nu eenmaal zo verteld. Maar de Amsterdamse club parkeerde de spits liever bij de satellietclub in Velsen-Zuid. Van de stranden van de Copacabana naar de visafslag van IJmuiden, zeg maar.

De entree van Reinaldo is op een koude vrijdagavond in het verlaten Schoonenberg. Het publiek verwacht veel, maar krijgt weinig. Reinaldo is veel te zwaar en te langzaam, zelfs voor het niveau van de Eerste Divisie. Tijdens de warming up hangt zijn tong al na 5 minuten op de grond. Dit debuut is symbolisch voor zijn verdere verblijf in Velsen-Zuid. Van de eerste 6 wedstrijden die hij speelt, blijft hij er 5 in de rust geblesseerd achter op de massagetafel. Zijn meest memorabele wedstrijd speelt hij wellicht tegen Volendam, dat begon namelijk in Braziliaanse sferen met veel dansende halfnaakte vrouwen en sambamuziek.

De reden van het falen van de Braziliaan wordt al snel duidelijk: Reinaldo woont in Amsterdam en elke avond gaat hij uit. Het is het bekende verhaal van tropische spelers in den vreemde: vrouwen, drank en drugs. Zijn contract wordt ontbonden en met heimwee keert hij terug naar Brazilië waar hij zelden meer een bal zal aanraken. Hij wordt er nog een paar keer gearresteerd voor drugsbezit en is tegenwoordig politicus. Het programma Bureau Sport zocht hem onlangs nog eens op. Reinaldo vertelt aan de makers dat hij toch nog goede herinneringen aan zijn tijd in Nederland bewaart. Zo at hij graag een 'broodje harinkie' in IJmuiden. Aan het eind van het gesprek krijgt hij een wit Telstar-shirt. Hij geeft het shirt een dikke zoen.

abc5media_audio_0

Mark van Wonderen