Ga naar Content
Noord-Holland

Plantjes gaan kunstwerk Hembrugterrein verlichten

10 oktober 2014, 18.30 uur · Aangepast 10 oktober 2014, 18.41 uur
Door: · Foto: Plant-e

ZAANSTAD Een kunstwerk dat wordt verlicht met plantjes. Het klinkt futuristisch, maar vanaf 5 november is dit het geval op het Hembrugterrein in Zaanstad.

Nee, de plantjes zijn niet bevestigd op het kunstwerk. Ze staan gewoon in de grond, waar ze hun energie vandaan halen. Het materiaal dat de planten afscheiden, wordt in de bodem afgebroken. Daarbij komen elektronen vrij die worden afgevangen door een brandstofcel. Die cel laat de elektronen via een draadje van de ene naar de andere pool stromen. Dat proces zorgt voor elektriciteit waarop lampen kunnen branden. 

Het systeem Plant-e is ontwikkeld door twee medewerkers van de Wageningen Universiteit. Zij bedachten een zogenoemde plantmicrobiële brandstofcel die energie uit de grond haalt. Behalve het laten branden van lampen wordt ook over andere toepassingen, waaronder het opladen van mobiele telefoons, nagedacht.

Het procedé is uitgeprobeerd in kleine speeltjes, maar wordt nu voor het eerst in de openbare verlichting gebruikt. Ook in Ede wordt een proef gedaan. Daar zullen de plantjes een viaduct over de snelweg A12 tussen Ede en Wageningen van licht voorzien.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe het precies in zijn werk gaat.