Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse monumenten trekken duizenden bezoekers

14 september 2014, 22.35 uur · Aangepast 17 september 2014, 10.41 uur
Door: · Foto: Julieta Meneses

AMSTERDAM Ruim 900.000 mensen hebben dit weekend één of meerdere monumenten in het hele land bezocht. Daarmee werd de Open Monumentendag iets beter bezocht dan in 2013, zo maakte de organisatie bekend.

Hoeveel mensen er in Noord-Holland dit weekend op uit trokken om een monument te bezoeken, is onbekend. Alleen al in Amsterdam kwamen meer dan 38.000 mensen af op de grachtenpanden, oude fabrieksterreinen en monumentale hotels.

Het thema van dit jaar, 'Reizen, de historische infrastructuur en het mobiel erfgoed' sloeg goed aan: voormalig tramremise de Hallen trok 7.000 bezoekers. Op het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg kwamen 3.500 bezoekers af. Andere monumenten die goed scoorden waren Huis Bartolotti, het Aaslmeerder Veerhuis, de Oude Kerk en de Beurs van Berlage. Voor het statige Huis Pauw uit 1637 aan de Herengracht stonden lange rijen. 

Haarlem
Ook in Haarlem was het een drukte van belang. Onder meer molen De Adriaan en de Groenmarktkerk stelden de deuren open voor publiek. In laatstgenoemd monument trad tevens een koor op. Traditioneel wordt de Open Monumentendag in Haarlem gecombineerd met het Korenlint, een evenement waarvoor 120 koren uit het land naar de provinciehoofdstad komen. 

Foto: Julieta Meneses