Ga naar Content
Noord-Holland

Boris Dittrich houdt Arondéuslezing in Haarlemse Grote of St. Bavokerk

8 mei 2014, 01.21 uur · Aangepast 8 mei 2014, 01.35 uur
Door: · Foto:

HAARLEM Oud-D66-leider Boris Dittrich verzorgde woensdagavond in de Haarlemse Grote of St. Bavokerk de Willem Arondéuslezing. "De positie van homo's en lesbo's zal verbeteren", aldus Dittrich.

Iedereen heeft het in zich om op te komen tegen onrecht. "Door simpelweg nee te zeggen tegen onrechtvaardigheid en discriminatie. Door niet weg te kijken. Nee zeggen is al een eerste belangrijke stap'', zei oud-D66-leider Boris Dittrich woensdagavond in de Willem Arondéuslezing.

Dittrich werkt tegenwoordig voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hij zet zich in voor homorechten. Hoewel homoseksuelen en lesbiennes  in landen als Rusland, Uganda en Kameroen volgens Dittrich met veel problemen kampen, zijn er ook hoopvolle signalen.

Verzetsstrijder
De Arondéuslezing wordt jaarlijks georganiseerd met als doel een debat uit te lokken over actuele maatschappelijke thema's. Willem Arondéus (1894-1943) was een verzetsstrijder. Hij was bovendien homo in een tijd dat dat niet werd geaccepteerd.

Dittrich haalde aan wat Arondéus zei vlak voordat de Duitsers hem fusilleerden: ,,Ik ga over enkele uren sterven. Wil je de buitenwereld laten weten dat homo's niet minder moedig zijn dan andere mensen?'' ,,Deze zin hakt er bij mij diep in'', zei Dittrich.

Von der Dunk
In 2011 ging de lezing niet door. Cultuurhistoricus en PvdA'er Thomas von der Dunk zou dat jaar de lezing geven. De werkgroep had benadrukt dat hij er geen politieke beschouwing van mocht maken. Toen hij zijn lezing ter inzage gaf, bleek dat hij dat in de ogen van de werkgroep toch had gedaan, onder meer door de PVV op de hak te nemen. Daarop werd besloten dat de lezing niet doorging.

Als reactie op het afblazen van de lezing, besloot Von der Dunk pal tegenover het provinciehuis in de Haarlemmerhout alsnog een lezing te geven.